Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Droomseizoen voor Zuid-Afrikaanse abrikozen

De oogst en de export van Zuid-Afrikaanse abrikozen is dit seizoen bijna verdubbeld tot 674.000 kartons van 4,75 kg, omdat de opbrengsten in de delen van de Klein-Karoo toenamen na een beter winterregenseizoen in het grootste deel van het gebied. Bijna alle abrikozen zijn inmiddels geoogst.

Foto rechts: Imperial/Palsteyn abrikozen

In Klein-Karoo, waar 75% van de abrikozen in Zuid-Afrika worden geteeld, is de afzet van abrikozen voor de export dit seizoen met 101% gestegen. Dat is mooi, maar er zijn nog steeds delen van Klein-Karoo die regen nodig hebben om het verloren terrein door de droogte van de afgelopen vijf tot zes jaar terug te winnen.

De oogst van Imperial/Palsteyn, de voornaamste abrikozencultivar, is met 124% gestegen tot meer dan 250.000 kartons à 4,75 kg. Van de Zuid-Afrikaanse abrikozensoort Soldonne (foto rechts) is de oogst met meer dan 300% gestegen.
De oogst van Charisma, de andere grote abrikozencultivar, is met 80% gestegen.

"In de Koo-vallei, bij Montagu, zal de oogst van de Carmingo-abrikozen nog wel twee tot drie weken duren," zegt Niël Joubert, abrikozenteler op het teeltbedrijf Warmwater tussen Montagu en Barrydale. Niël merkt op dat het een seizoen is geweest zoals de abrikozen het graag hebben, met weinig wind en geen regen tijdens de oogst.

Foto rechts: Bebeco abrikozen

"Abrikozen houden van een droge omgeving en dat is wat dit jaar zo uniek maakte: de groeiomstandigheden waren erg gunstig, met heel weinig Xanthomonas [bacteriekanker]. Het regende niet tijdens de bloei en ook niet tijdens de oogst. Er kunnen veel problemen ontstaan als je abrikozen onder natte ongunstige omstandigheden moet oogsten," merkt hij op.

In 2017/2018 was de situatie nog gunstiger, toen werden er ongeveer 50.000 kartons meer geoogst dan in het huidige seizoen.

Publicatiedatum: