Dit seizoen 20 tot 30% meer Egyptische aardbeien geëxporteerd

Het Egyptische aardbeienseizoen is nu in volle gang. Na de volgende twee maanden van het exporteren van verse aardbeien zal de overgang gemaakt worden naar diepgevroren aardbeien, die nu ook geëxporteerd worden. Volgens een exporteur groeit de aardbeienproductie in Egypte significant en omdat andere landen problemen ondervinden kan Egypte instappen als alternatief. 

Voor de komende twee maanden zullen verse aardbeien uit Egypte worden geëxporteerd. Volgens Amr Kadah, CEO en agronomist bij Fruit Kingdom for Export, is de vraag voor de aardbeien erg hoog op dit moment. "Het Egyptische verse aardbeienseizoen start normaal in november en houdt aan tot februari. Wat het diepgevroren aardbeienseizoen betreft, dat start in januari en eindigt in mei. Slechte klimaatfactoren in sommige landen die aardbeien telen, zoals zware regen en kou, hebben een erg slecht effect gehad op de opbrengsten in die landen, dus Egyptische aardbeien zijn dit seizoen erg in trek. Zelfs in landen waar de laatste 15 jaar, zolang als ik al in dit vak zit, ze er nog nooit om gevraagd hebben, zoals Zuidoost Europa."

"De golf van kou heeft Europa weer bereikt, terwijl in Egypte de dagelijkse temperatuur meer dan 20 graden Celsius is. Schappen in Europa en andere landen vragen om onze aardbeien. In zulke omstandigheden verwachten we een verhoging van Egyptische verse aardbeienexport van 20%, vergeleken met vorig jaar en 30% voor diepgevroren aardbeien."

De weersproblemen in verschillende landen in combinatie met de uitdagingen die de pandemie met zich meeneemt, zorgen voor een unieke situatie voor de aardbeienexporteurs in Egypte. Kadah legt uit dat onderbrekingen in de logistiek het lastig kunnen maken om alle producten op tijd op hun bestemming te laten komen: "De grootste uitdaging is het op tijd leveren van de aardbeien en de vraag voor Egyptische aardbeien is drastisch verhoogd door de weersomstandigheden die ik noemde en de vraag vanuit de markt, vooral de Europese. Er worden significant meer aardbeien geconsumeerd dan vorig jaar. De trend van vraag naar zachtfruit is extreem hoog, in West Europa nu meerdere malen zo hoog dan anders en het wereldwijde aanbod is minder, behalve dan vanuit Egypte. 

"De meeste Egyptische telers verhoogden de productie niet, door de pandemie en angst voor het niet verkopen van de aardbeien. Wij bij Fruit Kingdom zijn wel gegaan voor vergroting, al hebben we al een groot areaal aan aardbeiplantages, een van de grootste in Egypte. De coronapandemie heeft voor extreme verstoringen in het transport gezorgd, de transportcapaciteit gehalveerd, vooral door de lucht en met vrachtwagens en verse aardbeien worden vooral per vliegtuig getransporteerd. We doen veel moeite om de beste transportmethode voor onze klanten te vinden en dat is zeker de grootste uitdaging. 

Al begrijpt Kadah dat aardbeiproducerende landen misschien alleen dit seizoen geïnteresseerd zijn in hun aardbeien, voelt hij wel aan dat er veel kansen zijn om het vertrouwen te winnen van de landen die normaal door de landen die nu problemen hebben, worden beleverd: "De belangrijkste markten voor onze aardbeien zijn nog steeds Europa, Rusland, de Arabische Golfstaten en Oost Azië voor zowel verse als diepgevroren aardbeien. Al zijn de markten niet veranderd, er zijn wel veranderingen geweest, bijvoorbeeld: Europese landen die nog nooit aardbeien hebben geïmporteerd zijn nu de eersten om ons te vragen. Ik begrijp dat deze vraag gerelateerd is aan onze goede prijzen en de extreem slechte weersomstandigheden die deze landen hadden en nog hebben en dat de situatie volgend jaar compleet anders zou kunnen zijn. Maar deze landen hebben normaal hun eigen klanten, die nu voor het eerst Egyptische aardbeien kunnen proberen. Onze aardbei wordt natuurlijker geteeld dan in andere landen en haar unieke smaak en exceptionele voedingswaarden zullen klanten niet vergeten. Ik reken zeker op die factor."

De Egyptische aardbeienteelt heeft zich gestaag ontwikkeld met verhoging van de opbrengst. "Zoals verwacht rapporteert het Egyptische ministerie van Landbouw en Landwinning dat Egypte 20.000 ton verse aardbeien en 4 miljoen aardbeienplanten exporteert. De belangrijkste aardbeirassen in Egypte zijn Festival, Fortuna, Florida en een nieuw ras: Sweet Sensation. Wat we nu constant doen, is het introduceren van nieuwe rassen en nieuwe landbouwontwikkelingen in de aardbeienteelt. Dit seizoen zal dit resulteren in hogere opbrengsten, zo'n 30% meer vergeleken met vorig jaar en betere vruchtkwaliteit," legt Kadah uit. 

"Dit jaar zullen we zeker meer aardbeien verkopen, afgaand op de reacties uit de markt tot dusver en we zullen de resultaten van het seizoen nauwkeurig analyseren om goed te kunnen voorbereiden op het volgende seizoen. Ik ben niet in het minst bezorgd om de plaatsing van onze aardbeien."

"Wat alle Egyptische producenten en exporteurs willen, is opklimmen op het wereldtoneel, zoveel als we kunnen. Met de export van verse aardbeien of als een herkenbaar merk met zo min mogelijk plastic en zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar materiaal in de verpakking. Egypte heeft alle omstandigheden om bekend te worden in de teelt van groente en fruit. Aardbeien nemen hierin het voortouw. Zonder valse bescheidenheid, en ik ben van nature een bescheiden man, als agronomist ben ik ervan overtuigd dat we het verdienen volgens alle parameters van het beroep," concludeert Kadah. 

Voor meer informatie:
Amr Kadah
Fruit Kingdom for Export
Tel: +20 100 928 8377
Email: amr.kadah@mail.ru  
www.linkedin.com/in/amr-kadah/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven