Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Simon Hobbs - Scott Farms International

Wisselende vraag en oplopende prijzen voor zoete aardappels VS

De verkrijgbaarheid van Amerikaanse zoete aardappelen op de Britse markt is goed op dit moment, maar prijzen stijgen gestaag. 

"De eigen markt van de VS is sterk en de Canadese markt is ook in goede vorm," legt Simon Hobbs uit, de commerciële directeur bij Scott Farms International. "Internationale verkoop wordt ook hoger nu de Spaanse en Egyptische seizoenen eindigen en ze alleen nog echt verkrijgbaar zijn vanuit de VS."

De vraag in het Verenigd Koninkrijk is wisselend, de vraag naar grote zoete aardappelen die normaal naar de verwerking zouden gaan neemt af nu verwerkers hun bestellingen kleiner maken, terwijl de vraag naar kleine en middelmaat extreem hoog is, omdat die vooral naar de retail gaan. Middelmaten L1 en L2 voor de retailmarkt zijn goed, maar de groothandelsmarkt is minder, omdat er niks naar catering en kleine restaurants gaat. 

"Er zijn bedrijven die nu ook groenteboxen en receptboxen doen, wat geweldig is. Alleen gaan zoete aardappelen niet op regelmatige basis in dat soort boxen, omdat de prijs zoveel hoger is dan die van normale aardappelen."

In de VS worden een aantal rassen geteeld, maar slechts twee worden er geëxporteerd over de Atlantische oceaan, Covington en Beauregard. Het is alleen de Covington met zijn oranje binnenkant die vanaf nu beschikbaar is tot het eind van het seizoen in de VS. 

Sinds 1 januari en de voltooiing van de Brexit deal is er geen tarief meer op importen van zoete aardappelen vanuit de VS naar het VK. Het was eerst 25%, nu nog slechts 3%. 

"Import naar Europa hebben nog steeds 25% heffing, dus er wordt nog steeds heffing betaald over zoete aardappelen uit de VS die vanuit het VK naar de EU worden geëxporteerd. Ook moeten daarbij fytosanitaire certificaten zitten, wat het hele proces langzamer maakt. Eerst kon je op dag 1 een vrachtwagen laden die op dag 2 in Nederland aankwam. Nu laad je op dag 1 voor levering op dag 3 of 4, omdat het papierwerk alles ophoudt en dat is overal zo in de hele sector."

Voor meer informatie:
Simon Hobbs
Scott Farms International
+44 (0)1386 446648
simonhobbs@scottfarmsinternational.com 
www.lovesweetpotatoes.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven