Frankrijk: na de Nutri-score nu een Eco-score?

Een label dat, net als op een wasmachine of koelkast, een milieuscore van A tot E geeft aan landbouw- en agrifoodproducten, dat is het doel van een tiental spelers uit de voedingsmiddelensector. Zij lanceerden begin januari 2021 het eerste Europese milieulabel « Eco-score », dat erop gericht is consumenten, maar ook fabrikanten, distributeurs en restaurateurs milieubewuster te laten inkopen.

De tien initiatiefnemers zijn Yuka, La Fourche, FoodChéri, Seazon, Marmiton, Etiquettable, Open Food Facts, ECO2 initiative, ScanUp, en Frigo Magic. De groep presenteerde op diverse websites al 240.000 producten met deze Eco-score-labels. En is in discussie met verschillende fabrikanten en distributeurs om het initiatief verder uit te rollen

Methodologie en governance
Het gaat om een onafhankelijk initiatief en de groep pretendeert niet namens het Franse ministerie van Ecologische Transitie te opereren. De ontwikkeling van dit privé label heeft een link met de Franse burgerconsultatie ‘convention citoyenne pour le climat’, die op verzoek van president Macron plaatsvond en resulteerde in 150 voorstellen voor de aanpak van klimaatverandering.

De Eco-score doet denken aan de al bestaande Nutriscore, die gericht is op de voedingswaarde van producten. Het Franse bedrijf La Fourche, dat biologische producten online verkoopt heeft die Nutri-score al op de verpakkingen van bijna 2.250 producten staan.  

Bij de juist gelanceerde Eco-score worden de letters A tot E toegekend aan het label op basis van een levenscyclusanalyse (LCA), verstrekt door Agribalyse, en zes aanvullende criteria:

  • Milieulabel (greenforest, biologische landbouw, demeter…)
  • Herkomst van de ingrediënten/grondstoffen
  • Recycleerbaarheid van de verpakking
  • Seizoensgebondenheid van het product
  • Milieubeleid van het land van herkomst (gebaseerd op jaarlijkse Yale analyse)
  • Bedreigde soorten (gebaseerd op WWF overzicht)

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven