Extreem winterweer in China: Knoflookzaailingen getroffen door vorst

De buitenlandse vraag naar Chinese knoflook is sinds december vorig jaar gedaald door de stijgende verzendkosten en de waardestijging van de Chinese Yuan. De knoflookmarkt is zwak en de distributie is traag. Exporteurs hebben de snelheid van het aanbod vertraagd. Onlangs sprak Helen van Ju'nan County Green Valley Foodstuffs over de huidige omstandigheden op de knoflookmarkt.

Volgens Helen is er een zeer goede vraag naar Chinese knoflook op de Noord-Amerikaanse markt. De situatie op deze markt is de afgelopen maanden niet veel veranderd, terwijl de Europese markt in oktober en november al grote hoeveelheden Chinese knoflook had besteld om zich voor te bereiden op de feestdagen. De vele bestellingen, in combinatie met de aanhoudende pandemie, heeft geleid tot een vertraging van de aanvoer. De marktvraag is in december verzwakt en is ook tam gebleven. Daarentegen is de vraag vanuit Midden- en Zuid-Amerika de laatste tijd toegenomen.

Naast de algemene marktomstandigheden zetten ook de stijgende verzendkosten de knoflookmarkt onder druk. "De containertekorten hebben zich enigszins gestabiliseerd voor korte afstandsroutes die 10-20 dagen duren, maar de kosten voor lange afstandszendingen, die tussen de 40 en 60 dagen duren, stijgen nog steeds in een alarmerend tempo. Deze week was de verschepingsprijs tussen Qingdao en Rotterdam al opgelopen tot $10.000 (€8.286) per container. Dit is 5-6 keer meer dan het gebruikelijke tarief. De verzendkosten voor een enkele container naar Midden- en Zuid-Amerika is ongeveer $7.000 (€5.800), dat is 2 keer meer dan normaal."

"In het nieuwe seizoen blijft het totale met knoflook beplante areaal min of meer gelijk, maar sinds kort zijn de weersomstandigheden veranderd. Het extreme winterweer heeft de nieuwe knoflookzaailingen getroffen. Als deze omstandigheden aanhouden, zal de opbrengst dalen, wat op zijn beurt de prijzen zal opdrijven. Op dat moment kunnen de knoflookhandelaren besluiten de opgeslagen goederen niet vrij te geven, waardoor de prijs van Chinese knoflook nog verder zou kunnen stijgen. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe de markt zich zal ontwikkelen, maar het enthousiasme van telers en handelaren is een belangrijke factor in deze ontwikkeling, net als de hoeveelheid verse knoflook die dit seizoen in de pakhuizen is opgeslagen."

"De knoflookprijs is recentelijk gestegen door de marktspeculatie. De huidige FOB-prijs is $940 (bijna €780) per ton, wat $30 (€25) meer is dan vorige week. Ik verwacht dat de markt stabiel blijft voor de komende weken tot februari," besluit Helen.

Voor meer informatie:
Helen Wang
Ju'nan County Green Valley Foodstuffs Co., Ltd.
+86 1566 6337 366
info@garlic86.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven