Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Egyptisch citrusseizoen is in volle gang, oogst Valencia's gaat binnenkort van start

Nu het nieuwe jaar net is begonnen, hebben de meeste Egyptische fruitexporteurs hun handen vol aan het citrusseizoen. Het Valencia-seizoen start binnenkort. Eén exporteur heeft het idee dat de Zuid-Amerikaanse markt mogelijkheden biedt, nu Brazilië problemen lijkt te ervaren met de aanvoer van citrus. De prijzen zijn iets lager dan vorig seizoen.

Het vorige Valencia-seizoen verliep niet zonder problemen maar de vooruitzichten voor het aankomende seizoen zijn veel beter, zo laat Mostafa Adel weten, salesmanager bij MMA Fresh Produce. "Het komende seizoen ziet er rooskleuriger uit dan het voorgaande. De reden hiervoor is dat de prijzen op de wereldmarkt stukken beter zijn. Vorig jaar hadden we te maken met het begin van de coronapandemie, dat voor grote onzekerheid zorgde. Dit betekende dat er nauwelijks sprake was van normale prijzen noch over controle over de prijzen, wat op de lange termijn nadelig voor ons heeft uitgepakt. 

"Dit seizoen streeft Egypte ernaar om 1,7 mln ton sinaasappelen te exporteren. Vorig jaar bedroeg de export 1,5 mln ton. De totale citrusproductie in Egypte wordt op zo'n 3,7 mln ton geraamd en dat houdt in dat de productie in 2021 met 6,2% zal groeien. MMA Fresh Produce verwacht dit seizoen ongeveer 6.000 tot 7.000 ton sinaasappelen te exporteren."

Hoewel dit seizoen beter zal worden dan dat van 2020 is het coronavirus nog niet overwonnen. Adel houdt daarom rekening met problemen, met name wanneer er meer lockdowns worden ingevoerd. "Natuurlijk staat de hele wereld dit seizoen voor dezelfde uitdagingen. We vrezen echter dat veel van onze belangrijke markten in maart gesloten zullen zijn vanwege een tweede of in sommige gevallen zelfs een derde besmettingsgolf. Uiteraard zijn er dit seizoen ook kansen. Zo kampen de Spanjaarden met slechte weersomstandigheden en ervaart ook Brazilië problemen met de citrusoogst. Dit betekent dat wij meer mogelijkheden hebben om ons product naar nieuwe markten te exporteren, zoals Brazilië, Uruguay, Argentinië en landen in Afrika."

Adel vertelt dat Japan interesse toont in Egyptisch citrus en dit zou een mooie opsteker zijn voor het imago van het Egyptische fruit, aangezien Japanse consumenten er zeer hoge kwaliteitseisen op na houden. "Voor ons zijn Europese markten het voornaamst, gevolgd door India en China. Japan is nog een betrekkelijk nieuwe markt voor ons. Momenteel beschouwen we de export van Egyptische sinaasappelen naar Japan als een opsteker voor ons fruit omdat iedereen weet hoeveel waarde Japanners hechten aan kwaliteit. Hun interesse in onze sinaasappelen zal een boost geven aan het vertrouwen in Egyptisch fruit, waardoor we sneller voet aan de grond zullen kunnen krijgen op veeleisende markten."

“Tot slot zou ik een oproep willen doen aan zeevrachtvervoerders om de beste en kortste transittijden te garanderen naar regio's waar tekorten zijn, zodat de Egyptische markt kan blijven groeien en ook de zeevaartsector zelf. Zo is een transittijd van 30 dagen naar Japan, een nieuwe markt, niet werkbaar voor ons," zegt Adel tot slot.  

 

Voor meer informatie: 
Mostafa Adel
MMA Fresh Produce
Tel: +20 114 271 7700
Email: Mostafa.adel@mmagroup.co 
LinkedIn: www.linkedin.com/company/mma-fresh-produce  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven