Egyptisch pompoenenseizoen begonnen

De afgelopen jaren is de vraag naar pompoenen gestaag gegroeid. Consumenten verwerken pompoen steeds vaker in hun voeding en maaltijden. Het Egyptische pompoenenseizoen is in volle gang en één exporteur in het bijzonder hoopt dit jaar ook markten in Azië te kunnen bereiken. Dit is wel een uitdaging omdat deze markten doorgaans erg hoge standaarden hanteren wat betreft de kwaliteit van de producten die zij importeren. Toch is de vraag naar pompoen zeer sterk ondanks alle problemen rondom de coronapandemie. 

De teelt van pompoenen neemt toe in Egypte. Eén exporteur breidde zijn areaal de voorbije jaren met meer dan 60 hectare uit, zo vertelt Wael Soliman, exportmanager bij Oriental Trade. "Er worden verschillende pompoenrassen geteeld en deze worden ingedeeld aan de hand van hun vorm, kleur, ribbelpatronen, vlekken en strepen. We hebben ons pompoenareaal de laatste jaren met ruim 60 hectare uitgebreid, met name in het gebied tussen Luxor en Aswan. Onze pompoenen worden zowel in laaggelegen gebieden geteeld als op hoogtes tot zo'n 2.000 meter boven zeeniveau. Het gewas heeft zich aangepast aan een gemiddelde temperatuur tussen de 27 en 35 graden Celsius. De kwaliteit van onze Hokkaido pompoenen blijkt wel uit de opbrengsten per hectare. Dit jaar bedroegen deze 6 ton per hectare. Ook onze exportresultaten zijn hier een afspiegeling van."

Soliman had verwacht dat de vraag dit seizoen zwakker zou zijn als gevolg van de pandemie maar nu het seizoen  in volle gang is, merkt hij dat het tegenovergestelde het geval is. "Iedere bloem produceert zo'n twee tot drie vruchten, die ongeveer 90 dagen nodig hebben om te rijpen. Pompoenen hebben een harde schil en stevig vruchtvlees. We kunnen wel stellen dat de teelt van onze Hokkaido-pompoenen een technisch hoogstandje is, waaraan intensieve testen en proeven aan vooraf zijn gegaan. Na sortering hopen we op een oogst van ongeveer tien containers. We hielden vanwege de pandemie dit jaar rekening met een uitdagend seizoen. We zien echter dat het tegenovergestelde waar is, met een sterke vraag en een uitzonderlijk goede start van het seizoen. Pompoenen hebben internationaal een grote markt. Je moet echter wel aan bepaalde internationale kwaliteitsstandaarden voldoen om je producten op deze markten af te kunnen zetten."

Oriental Trade teelt haar pompoenen biologisch en maakt gebruik van specifieke methoden om ziekten en plagen te voorkomen. "We beschermen onze pompoenen tegen veelvoorkomende ziekten, waaronder bacterieziekten, die bruine verkleuring van het blad veroorzaken. In plaats van agressieve gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, passen we uitsluitend preventieve biologische methoden toe, zoals het besproeien met water in de ochtend, zodat het gewas droog is tegen de tijd dat het avond wordt, aangezien op dat moment van de dag vochtigheid bacteriegroei in de hand werkt. Voor het bestrijden van plagen passen we biologische methoden toe. We kozen voor de vruchtbare gronden in Boven-Egypte, die rijk zijn aan voedingsstoffen en over de juiste samenstelling beschikt voor de teelt van dit gewas, dat daarnaast ook voldoende water, warmte en zonlicht nodig heeft."

Op dit moment is de Europese markt het belangrijkst voor het bedrijf maar Soliman zegt dat het bedrijf ook van plan is om voet aan de grond te krijgen op markten in Azië. "De meeste pompoenen worden naar Duitsland, Italië en Nederland geëxporteerd. We zijn de uitdaging aangegaan om met ons fruit Aziatische markten, inclusief Japan, te betreden. We hebben het geluk dat dankzij intensief onderzoek en ontwikkeling iedere plant fruit van hoge kwaliteit in de juiste maten voortbrengt. De vraag naar pompoenen groeit met de dag, hetgeen te danken is aan de hoge voedingswaarde en gezonde eigenschappen van dit product. Pompoenen staan daarom steeds meer in de belangstelling van mensen met een gezonde levensstijl," zegt hij tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Wael Soliman
Oriental Trade Co.
Tel : +2 02 263 678 57
Mobile: +20 10 1050 3491
Email: wsoliman@orientalfruits.com  
www.orientalfruits.com 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven