Tadzjikistan teelt jaarrond over de 200 soorten druivenrassen

In de afgelopen twintig jaar hebben plantenveredelaars van het Instituut voor Tuinbouw, Wijnbouw en Groententeelt van de Academie voor Landbouwwetenschappen van Tadzjikistan een breed scala aan nieuwe druivenrassen ontwikkeld.

De meest populaire druivenrassen in dit Centraal-Aziatische land zijn onder andere Toifi White, Toifi Pink, Kishmish Black, Khusaini Black, Khusaini White, Sultoni, Mugchaloni, Sarvar, Sugdiyon, Nimrang, Chavz, Zarif, Yokuchi Surkh, Vatan, Shohona en Victory.

"De druiventeelt in Tadzjikistan heeft eeuwenoude tradities. Op dit moment worden ongeveer 190 lokale variëteiten en meer dan 30 variëteiten die uit het buitenland worden meegebracht, in verschillende regio's van Tadzjikistan geteeld," zegt Khikmatullo Nazirov, directeur van het Instituut.

Het druivenareaal in Tadzjikistan bedraagt ongeveer 38.600 hectare. Van dit areaal is 33.700 hectare bestemd voor tafeldruiven. In 2019 bedroeg de opbrengst in Tadzjikistan meer dan 247.000 ton druiven en 180.000 ton in 10 maanden van 2020. Sommige teeltbedrijven die gebruikmaken van moderne innovatieve technologieën, halen tussen de 35 en 40 ton druiven van hoge kwaliteit op 1 hectare.

Volgens deskundigen zal de sector zich verder gaan ontwikkelen door de uitbreiding van het areaal, het gebruik van moderne innovatieve technologieën en hoogrenderende druivensoorten.

Bron: east-fruit.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven