Overzicht wereldmarkt mango's

De wereldmarkt voor mango's is redelijk rustig te noemen op het moment. Het aanbod van mango’s is beperkt maar dat is de vraag in veel landen ook. Dat zorgt in veel landen voor een markt met ‘lage maar redelijke prijzen’ zoals de meeste handelaren het omschrijven. Momenteel komt naast Brazilië ook Peru in full swing op de markt en ook Mexico komt binnenkort weer om de hoek kijken wat tot prijsdruk kan leiden op de markt. In Oost-Azië is er eenzelfde situatie nu er meer mango’s op de markt komen vanuit Zuidoost-Azië. Wereldwijd blijft de logistiek een uitdaging, vooral in het vliegverkeer dat door het coronavirus flink beperkt is.

Nederland: "Iedereen die handel aan zich wil binden, zal goed zijn best moeten doen"
"De mangomarkt ziet er dit jaar compleet anders uit dan vorig seizoen. Waar het seizoen 2019/20 gekenmerkt werd door een grote oogst en de export abrupt tot een einde kwam door de lockdown, ziet dit seizoen er weer heel anders uit", vertelt een Hollandse importeur. "Sowieso is het aanbod uit Peru een stuk minder, want er komen wel 100 containers per week minder binnen. Een betere vraag uit Amerika zorgt daarbij voor beduidend minder aanbod en een stabiele markt. Zoals altijd zijn er wat meer kleine maten op de markt, maar dat aanbod droogt nu ook wat op. Het aanbod Braziliaanse mango's is ook beperkt, dus we voorzien voor de komende weken een stabiele tot goede markt. Iedereen die handel aan zich wil binden, zal goed zijn best moeten doen!”

België: Betere aanvoer uit Peru dan verwacht
Het Peruaans mangoseizoen is momenteel in full swing. Volgende week worden de eerste Kent-mango’s van het seizoen verwacht. De Braziliaanse aanvoer van Kent-mango’s kwam vorige week tot een eind. Een Belgische importeur heeft voorlopig enkel Kent-mango’s uit Peru tot ongeveer half maart. De aanvoer en de beschikbaarheid is goed net als de kwaliteit, smaak en de aantrekkelijke prijzen.

Aanvoer uit Peru ziet er beter uit dan verwacht. Voor de start van het seizoen hadden ze erg droog weer waardoor ze dachten dat ze enkel kleine maten konden leveren. Dit veranderde en de komende weken worden er voornamelijk kalibers 7, 8 en 9 geleverd en niet alleen de kleine kalibers 10 en 12, zoals verwacht. Deze maten passen  goed bij de markt en vraag van de meeste opdrachtgevers.

Duitsland: Stabiele markt op het moment

De mangomarkt is op dit ogenblik relatief stabiel: “Mango’s die per schip worden aangevoerd, worden overwegend via de retail verhandeld. In deze categorie is de afzet momenteel evenals tijdens de eerste lockdown vrij constant”, aldus een importeur. In de groothandel is de situatie daarentegen nijpender: Door de sluiting van de horeca ligt de markt voor exoten op zijn gat, blijkt uit een rondgang op de groothandelsmarkt in Hamburg. Dit treft vooral de ingevlogen mango’s, doorgaans een populair product in de Duitse groothandel. Ondanks de moeizame afzet is ook het volume aan ingevlogen mango’s aanmerkelijk lager dan normaal, waardoor vraag en aanbod nog enigszins in balans is.

Naast het overzees product wint ook de Spaanse mango aan terrein in de Duitse handel, meldt een specialist. Tijdens het seizoen, dat van september tot medio december loopt, zijn de Spaanse Kent- en Osteen-Mango’s een steeds interessanter alternatief voor de overzeese handel, niet in de laatste plaats vanuit duurzaamheidsoverwegingen.

Frankrijk: Goede kwaliteit smaak en kleur
Het is het einde van het mangoseizoen uit Brazilië en het begin van het Peruaanse seizoen. Het seizoen in Brazilië is redelijk goed geweest voor de mango’s die per boot zijn gekomen. Verder is het seizoen qua prijzen en consumptie redelijk goed geweest. Nu komt  Peru met een goede kwaliteit qua smaak en kleur. Het seizoen wordt gekenmerkt door kleine vruchten. Het verbruik is goed te noemen, ook al heeft de verhoging van de prijs van het vliegtuigverkeer daar invloed op '

Italië: Lage consumptie en veel aanbod typeert de markt
In januari 2021 is de markt voor mango's weggezakt. Volgens een groothandelaar in Noord-Italië zijn daarvoor twee problemen aan te wijzen. Ten eerste een lage consumptie en ten tweede het begin van het Peruaanse seizoen, dat overlapt met het vrijwel altijd beschikbare Braziliaanse product. Hierdoor dalen de inkoopprijzen sterk, gezien de overvloed aan product van verschillende variëteiten. De kwaliteit van Peruaanse producten is uitstekend, die van Braziliaanse mango is goed. De markt zou dan ook een verbetering moeten zien vanaf de tweede / derde week van februari. Een andere groothandelaar in Noord-Italië zegt dat de groothandelsprijs van mango's varieert tussen 1,5-6 euro/kg, afhankelijk van de herkomst.

Ook logistiek staat de markt voor uitdagingen als het gaat om de luchtmango’s. Door het coronavirus is het aantal vluchten met 90% afgenomen ten opzichte van een normaal jaar. Bovendien zijn de afgelopen dagen de weersproblemen in Spanje erbij gekomen en zijn veel vluchten naar Madrid vanuit Zuid-Amerika omgeleid naar andere luchthavens of zijn volledig geschrapt. Het gebrek aan beschikbare vluchten zorgde voor vertragingen bij het instappen en verschillende partijen mango's kwamen te rijp aan in Europa door de onverwachte tussenstop op luchthavens.

Spanje: Lage gemiddelde prijs voor importmango’s
Het Spaanse mangoseizoen, dat in september begon, liep eind november ten einde. Zo werken Spaanse bedrijven momenteel met geïmporteerde mango's, voornamelijk uit Brazilië, hoewel de eerste Kent-mango's uit Peru nu binnenkomen. Volgens een Spaanse importeur lijkt het erop dat er dit jaar minder productie is, wat positief zou zijn voor de prijzen omdat ze rond deze tijd elk jaar dalen. Vorig jaar zijn ze gedaald naar 2-3 euro per doos. Nu staan ​​ze op 4-5 euro per doos, wat een lage gemiddelde prijs is, maar toch redelijk.

Ook de mango van eigen bodem is de laatste jaren relatief laag geprijsd. Volgens Spaanse telers is de kwaliteit echter beter dan de geïmporteerde mango. "Daarom moet de Spaanse sector een extra inspanning leveren om een ​​meerwaarde te geven aan de mango's die op het schiereiland worden geteeld en die in Europa opvallen door hun kwaliteit", zegt een exporteur. “Supermarkten in Europa willen mango's tegen een bepaalde prijs hebben en doen allerlei inspanningen om dat zo te houden. Er is altijd productie uit verschillende landen, en als de Spaanse oogst komt, proberen ze er niet veel meer voor te betalen. Er is een toenemend percentage klanten dat de voorkeur geeft aan de nationale mango vanwege zijn kwaliteit, en die het niet erg vinden om 2 of 3 euro meer per doos te betalen ”. Er worden belangrijke promotionele inspanningen geleverd, maar tot nu toe zijn ze niet voldoende, zei de exporteur. "Het zal erg moeilijk worden om de mangoprijzen te differentiëren op basis van hun oorsprong totdat de Europese consumenten eisen dat de supermarktketens Spaanse mango's hebben".

Zuid-Afrika: Impact zware regenval nog onbekend
De meeste mangotelers in de noordelijke provincie Limpopo hebben de oogst van de Tommy Atkins achter de rug en gaan nu over op de Kent en Shelly. Het seizoen is vergelijkbaar met vorig jaar alhoewel men zou kunnen spreken van een reductie van 5-10% in de oogst. Men schat een totale opbrengst van 75.000 ton mango’s. In de laatste jaren zijn veel arealen met mangobomen in de regio van Hoedspruit zijn vervangen door soft citrus in de laatste jaren. De recentelijk zware neerslag in Zuid-Afrika kan van invloed zijn op de kwaliteit van de mango’s. Wat wel direct duidelijk is, is dat het een positieve uitwerking heeft op het waterpeil in de reservoirs van de telers. De gemiddelde prijs voor mango’s op de binnenlandse markt ligt rond de 8,47 ZAR (0,45 euro) per kilo.

Naast de versmarkt is er in Zuid-Afrika ook een aanzienlijk aandeel in gedroogde mango’s. Veel Kent en Keitt mango’s die ongeschikt zijn door hun maatsortering voor de export gaan richting dit kanaal. En exporteur in deze verwerkende industrie merkt op dat de concurrentie uit Ghana haar prijzen op de wereldmarkt heeft verhoogd en nu meer in lijn is met Zuid-Afrika.

Ecuador: Overaanbod op de markt
het Ecuadoraanse mangoseizoen eindigde in week 1 van 2021 en het seizoen was dit jaar uitdagend. De reden hiervoor was dat de volumes in november sterk geconcentreerd waren, wat, in combinatie met het verlengde seizoen in Brazilië, een overaanbod op de markt veroorzaakte en de prijzen daalden. De totale export daalde dit seizoen met ongeveer 5% en de maatvoering was klein vanwege weersomstandigheden, die ook van invloed waren op de prijzen.

Peru: Kleine maten, lage prijzen
Peru kende dit jaar een trage start van het seizoen door droogte in de vroege productieregio Piura. Dit heeft gevolgen voor de volumes en de maatsortering. De volgende regio die in productie komt (Motupe in februari) zal naar verwachting soortgelijke problemen hebben. Vanwege de kleine maten zijn de prijzen voor Peruaanse mango's momenteel in Europa laag, hoewel dit kan veranderen zodra Brazilië eindelijk zijn langgerekte seizoen afrondt.

Mexico: Vroege start van het seizoen
Het Mexicaanse mangoseizoen begint dit jaar wat vroeg met de Ataulfo-mango. De verwachting is dat de eerste oogsten van de Ataulfo-mango's in de 4e week van januari worden verpakt en de eerste week van februari in de VS arriveren - zolang het weer deze maand maar meewerkt. Over het algemeen verwachten Mexicaanse telers dit jaar een solide aanvoer die het hele seizoen gestaag zal aankomen (nadat de Ataulfo-mango is opgestart, volgt Tommy Atkins op de voet).

Verenigde Staten: hogere prijzen in de laatste 2-3 weken
De mango’s op de Amerikaanse markt komen op het moment vanuit Peru maar de partijen zijn beperkt door de weersomstandigheden in het Zuid-Amerikaanse land. Dat vertelt een importeur uit New York. Naast Peru zijn ook Ecuador en Brazilië op de markt. Mexico moet snel volgen met mango’s en daarna ook Costa Rica en Guatemala. De maatsortering uit Peru bestaat vooral uit 9/10. Daarnaast merkt de importeur op dat de logistieke uitdagingen in de haven tot nu toe meevalt. Er is wel wat vertraging maar dat is de normale gang van zaken in de handel.

De vraag is ondertussen sterker dan verwacht ondanks het coronavirus. De vraag is al sinds maart uiterst stabiel. De aanvoer verliep ook lang stabiel toen Ecuador op de markt kwam naast Brazilië maar nu worden de voorraden krapper. De prijzen op de markt zijn de laatste 2-3 weken aan de hogere kant en nadert de top van de Peru-prijzen. De importeur verwacht dat dit nu op niveau blijft tot er weer meer aanvoer beschikbaar is.

China: Toenemende import uit Zuidoost-Azië
Het importvolume uit Zuidoost-Azië neemt toe, dit leidt tot een grotere impact op binnenlandse mango's. Fruit uit Zuidoost-Azië heeft een sterk concurrentievoordeel op de markt dankzij de hoge productie en lage prijzen. China is vorig jaar opengesteld voor Cambodjaanse mango's. De verwachting is dat het importaandeel uit andere Zuidoost-Aziatische landen zal afnemen door het grote volume uit dit land. Er is ook een toenemende vraag naar Australische en Zuid-Amerikaanse mango's van hoge kwaliteit.

Voor de binnenlandse productie is de Hainan-mango nu in het seizoen. In andere regio's neemt het aanbod van mango's af. Nu het seizoen bijna op zijn einde loopt, neemt de kwaliteit van de producten af, blijft de prijs op een laag niveau. Door de lange rijpingsperiode kiezen veel consumenten voor andere fruitsoorten in plaats van mango. Dit resulteert in hoge opslaguitdagingen.

Australië: productie slinkt naar einde seizoen toe
De Australische mangoproductie loopt terug nu men de laatste 3 maanden van het seizoen in gaat. Uit de cijfers van de nationale oogstramingen, gepubliceerd door de Australian Mango Industry Association (AMIA), bleek dat er in de week die eindigde op 8 januari 251.000 kartons (7 kg) naar de markt zijn gestuurd. minder dan 1.100.000 kartons die in slechts twee weken naar de markt worden gestuurd. Terwijl er in december nog een piek was, werden in de week die eindigde op 18 december 422.000 kartons (7 kg) naar de markt gestuurd.

Zware regen in sommige regio's van Queensland hebben het oogsten eind december en begin januari bemoeilijkt, waaronder de noordelijke regio Mareeba / Dimbulah, waar de R2E2- en Calypso-oogsten nu voltooid zijn en telers zich voorbereiden op de Keitt-oogst. De KP-oogst is grotendeels klaar en er worden de komende drie weken kleine volumes geoogst. In Bowen / Burdekin, het laatste ras, wordt Honey Gold deze week verwacht. De regio South East Queensland is echter druk en gaat half januari naar hun verwachte piek. West-Australische telers in de regio's Carnarvon en Gingin hebben problemen gehad door hete dagen, winderige omstandigheden en nabijgelegen branden.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt kiwi

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven