Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Keniadeskundige Stella Rasmussen over het actuele seizoen

"Horecasluiting en hoge luchtvrachtkosten beïnvloeden Keniaanse export"

De exportbranche in het Afrikaanse land Kenia werd vanwege de coronapandemie voor een groot deel tot stilstand gebracht. Vanwege het gebrek aan luchtvrachtcapaciteit en bijpassend hoge vrachtkosten kwam het tot buitengewone prijsverhogingen en schaarste bij de levering. Door de sluiting van de horeca in veel Europese landen ontbrak ook de vraag vanuit de groothandel, de belangrijkste afzetmarkt voor Keniaanse landbouwproducten, vertelt Stella Rasmussen, directeur van het gelijknamige bedrijf en deskundige op het gebied van verse producten uit Kenia.

"Nog steeds moeilijk", vat Stella de huidige marktsituatie in tijden van corona samen. "We exporteren duidelijk minder dan anders, omdat de vraag vanuit de groothandel door het wegvallen van de horeca gewoonweg ontbreekt. Als men de huidige lockdown in februari opnieuw verlengt, zou dat dan ook desastreus zijn voor ons."

Luchtvrachtkosten en verhoogde exportbelasting
Daar komen de verhoogde luchtvrachtkosten nog bij, bijvoorbeeld de verhoging van 2 dollar per kg op de luchthaven van Frankfurt. Buiten de hogere vrachtkosten werd vanaf 1 januari ook de belasting op landbouwproducten in het kader van een nieuwe regeling van de Keniaanse regering aanzienlijk verhoogd. "Beide ontwikkelingen maken het ons als exporteurs bijzonder moeilijk: voor ons is zo te zeggen het worst case scenario werkelijkheid geworden." Daarom zijn de eerste Keniaanse exportbedrijven reeds ten onder gegaan door het virus, luidt het aanvullend.

Stella Rasmussen GmbH distribueert sinds circa twee jaar verse Keniaanse producten uit eigen contractteelt op de internationale markt. De hoofdafzetmarkten van het bedrijf zijn onder andere Frankrijk en Nederland. "Vanwege de hoge vrachtkosten kunnen we andere landen buiten Europa momenteel helemaal niet van producten voorzien."

Kleinere exporthoeveelheden
"Bij peultjes - één van onze hoofdproducten - ondervinden we momenteel directe concurrentie van voordeligere alternatieven uit Guatemala. Kruiden werden het afgelopen jaar minder geplant op onze plantages, omdat we vastgesteld hebben dat tijdens het Keniaanse seizoen vaak voor producten uit het Middellandse Zeegebied gekozen wordt. Hierdoor hebben we nu kleinere hoeveelheden voor de export", schetst Stella de tendensen bij de afzonderlijke productcategorieën.

Maar de hoof sterft pas als laatste, benadrukt de altijd goed gehumeurde onderneemster. "Vanaf maart starten we met het Keniaanse avocadoseizoen. We willen onze activiteiten in deze categorie dit jaar uitbreiden, zowel bij scheepswaren alsook bij luchtvrachtwaren. Op de lange termijn streven we ook naar verdere expansie, want het exportpotentieel van Kenia is enorm. Ik zie onder andere exportkansen voor limoenen, blauwe bessen en biologische zoete aardappelen. Om dit mogelijk te maken zijn we echter nog op zoek naar een investeerder."


Peulvruchtenplantage in Kenia: peulvruchten horen tot het assortiment van Meerbuscher GmbH dat het hele jaar door aan wordt geboden. Normaal gesproken zou men vanaf eind januari met het hoofdseizoen starten.

Snelle verbetering verwacht
Ook wat betreft de actuele coronasituatie gelooft Stella dat de markt snel weer zal ontspannen. Want de eerste vaccinaties hebben reeds plaatsgevonden, zo vervolgt ze haar verhaal. "Ik ben ervan overtuigd dat de situatie zich tot aan de start van ons avocadoseizoen aanzienlijk zal verbeteren."

Voor meer informatie:
STELLA RASMUSSEN GmbH
Stella Rasmussen
D-40670 Meerbusch
Tel: +49 (0) 1746342466
E-mail: Stella@stellarasmussen.com     
Web: www.stellarasmussen.com   

Publicatiedatum: