Heeft citrus toekomst in Spanje?

In de afgelopen 25 jaar is de citrusteelt in Spanje met 50% gegroeid, van 5.000.000 ton naar de huidige 7.500.000 ton. In die periode hebben er overigens niet alleen opmerkelijke veranderingen plaatsgevonden in de teeltlocatie en -methodes, maar ook in het rassenassortiment, zo vertelt consulent Paco Borrás aan de Valenciaanse digitale krant Las Provincias.

In het begin vertegenwoordigde de Valenciaanse Gemeenschap 70% van de teelt en Murcia en Andalusië gezamenlijk 30%, terwijl de verdeling op dit moment 50-50 is. De teelt van mandarijnenrassen met royalties is toegenomen, maar ook van citroenen en late sinaasappelrassen zoals Navels en nieuwe Valencia Lates. Anderzijds hebben slechte resultaten ertoe geleid dat een deel van de kleinere telers de stiel hebben gelaten voor wat die is, vooral in Castellón en Valencia, waar er traditioneel veel kleine percelen liggen. Het gaat vooral om clementines en Navelina's. Deze kleinere telers hadden veelal geen toegang tot nieuwe clubvariëteiten of middelen om de teelt verder te mechaniseren.

In Spanje zijn er 47.840 citrusteeltbedrijven van minder dan 20 hectare verloren gegaan, wat heeft geleid tot het verdwijnen van 43.582 hectare. Daartegenover staat dat het aantal bedrijven met meer dan 20 hectare met 771 is toegenomen, goed voor 39.015 hectare.

Deze veranderingen hebben ertoe geleid dat slechts 20% van de teeltbedrijven in Andalusië en 25% in Murcia over minder dan 20 hectare beschikken, terwijl dat cijfer in de Valenciaanse Gemeenschap nog altijd rond de 80% ligt.

Ook opmerkelijk is de daling van het aantal afzetbedrijven van citrus. In 1992, toen de productie 4.500.000 ton bedroeg, waren dat er meer dan 700, terwijl het er momenteel met een productie van meer dan 7.000.000 ton slechts 260 zijn.

Borrás merkt echter op dat de toekomst van Spaans citrus meer dan verzekerd is. Citrus uit Spanje wordt geëxporteerd naar meer dan 90 landen. In Europa bestaat de markt uit 600 miljoen consumenten en voor de meeste Europese bestemmingen gelden er geen importtarieven, is er geen fysieke douane en is er geen bureaucratische rompslomp. Zelfs de Brexit is in die zin nog een meevaller geworden. Ook is de afstand van de magazijnen tot de verschillende Europese bestemmingen te overbruggen in minder dan 72 uur.

De citrussector heeft een relatief goed uitgebalanceerde kalender van 9 maanden, van oktober tot juni, en de voedselveiligheid van het citrus staat buiten kijf door de strikte teeltvoorschriften uitgevaardigd door de Europese Unie. De citrusteelt is een duurzame teelt en de transportvoetafdruk van citrus uit Spanje is na die van Italië de kleinste van alle citrustelende landen ter wereld, zo legt Borrás uit.

Bron: lasprovincias.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven