Goedkope Amerikaanse noten bedreigen Spaanse walnotensector

Spaanse walnotentelers, die zijn aangesloten bij de vereniging Nueces de España, zijn er niet blij mee dat Amerikaanse noten niet zijn opgenomen in de lijst van goederen die onderworpen zijn aan extra invoerrechten van 25%. De Spaanse walnotentelers zijn van mening dat dit tarief hen had kunnen behoeden voor oneerlijke concurrentie met Amerikaanse walnotenleveranciers op de EU-markt en in Spanje.

Volgens Spaanse bronnen hebben de Amerikaanse leveranciers de prijzen van walnoten sinds het begin van het seizoen 2020/21 met 30% verlaagd. Als gevolg hiervan kosten kleine en middelgrote noten, die vanuit de VS aan Spanje worden geleverd, tussen de €2,25 en €2,30 per kilo, terwijl de minimale teelt- en productiekosten voor de Spaanse walnotentelers €2,50 euro per kg bedragen.

Het toegenomen aanbod van goedkope walnoten uit de VS zou de reden kunnen zijn dat de prijzen van walnoten in Moldavië niet boven de €1,64 per kg zijn gestegen, ondanks de daling van de productie in 2020. Tegelijkertijd stimuleren de relatief betaalbare prijzen voor walnoten de consumptie ervan wereldwijd, zoals EastFruit in het jaarverslag over de notenmarkt aangeeft.

Volgens een verslag van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bedroeg de verkoop van Amerikaanse walnoten aan de EU-28 in 2019 2,5 miljard euro, tegen 2,3 miljard euro in 2018. De EU wordt dus een steeds belangrijkere bestemming voor de export van Amerikaanse noten.

Het toegenomen aanbod van Amerikaanse walnoten op de EU-markt wordt mede veroorzaakt door de langdurige handelsoorlog tussen Washington en China. Daarom richten de VS zich steeds meer op export naar de Europese markt, waar een tekort aan walnoten is.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven