Euro Gijbels en Verfru Europe reageren vanuit Tarragona

“Sinds het extreme weer in Spanje is de vraag naar onze groenten verdubbeld”

Tholen – Ook in het Spaanse Tarragona waar het teeltbedrijf van Euro Gijbels gevestigd is, is het aardig koud. “We hebben geen sneeuw gehad, maar het is flink koud geweest met temperaturen rond het vriespunt”, vertelt John Gijbels van Euro Gijbels. “De bergen om ons heen hebben gelukkig wat kou tegengehouden, waardoor de groenten niet kapot zijn maar het productieproces flink heeft vertraagd.”


Door de bergen heeft het gebied een microklimaat

“Bloemkool groeit super traag en als we peterselie willen oogsten, moeten we tot de middag wachten tot deze is ontdooid. Gelukkig is niks kapot, maar we hebben moeite met het vullen van de camions”, zegt John. “Sinds het extreme winterweer in Spanje merken we dat de vraag naar Spaanse producten is verdubbeld, maar wij kunnen ook niet alles leveren. Inmiddels is de vraag wat genormaliseerd, omdat de weersvoorspellingen aan de betere hand zijn.”


Oogst selderij

Op het moment telen ze bij Euro Gijbels in Spanje bloemkool, peterselie, selderij, andijvie, venkel, clementines en appelsienen. “De vraag is dit seizoen laat begonnen, meestal begint die in december, maar Nederland heeft lang eigen product gehad. De beginmaanden van het seizoen waren voor ons behoorlijk slecht, maar door het koudere weer in Nederland en België zijn voor ons betere tijden aangebroken. Tot maart/april zullen we deze producten blijven telen en dan zullen we overstappen op prei en bonen”, besluit John.

Verfru Europe
"Als je het vergelijkt met twee weken terug, zitten we momenteel in een compleet andere wereld", vertelt Rien Paans van Verfru Europe uit Tarragona, die zich samen met zijn zoon Arthur richt op het beleveren van Spaanse vollegrondsgroenten aan klanten in Nederland en België.


L,Aldea , Tarragona  

"Hier aan de kuststrook hebben we geen sneeuw gehad, maar het is wel erg koud. 's Nachts hebben we hier temperaturen net onder het vriespunt en overdag is het 5-6 graden. De productie is dan ook behoorlijk stil komen te vallen. De beschikbaarheid van spitskool is nog redelijk, maar het aanbod bloemkool is 20-25% van wat we normaal doen."

"De prijzen zijn dan ook omhoog geschoten. Op de veilingen hier gaat de 'vuile' broccoli weg voor 2-2,50 euro per kilo. Twee weken terug lag die prijs nog op 3,50 euro per doos. Wij laden nu nog wat broccoli vanuit Murcia, maar die aanvoer is ook gehalveerd. Al met al is het aanbod een stuk minder, maar kwalitatief zijn er geen problemen."


Zone Tudela , Zaragoza 

"Elk jaar hebben we hier in Spanje wel een koude week, dus dat is niet zo uniek, alleen de hoeveelheid sneeuw die er in Madrid was gevallen was werkelijk bizar. Het transport zou daarom weleens een probleem kunnen worden. Voor de Nederlandse klanten is het een voordeel dat er nogal wat transporteurs Engeland mijden.

Voor meer informatie:
John Gijbels
Euro Gijbels
Acaciastraat 21
2440 Geel – België
Cami de les Arenes s/n
43300 Mont-roig del Camp
Tarragona - España
Mont-roig@eurogijbels.be        
www.eurogijbels.be       

Rien en Arthur Paans
Verfru Europe
Mob Rien: +34 669221480
Mob Arthur: +34 639546103
rien@verfrueurope.com
arthur@verfrueurope.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven