Früchte Feldbrach München:

"Wij zijn net zo hard getroffen als de horeca"

De pandemie heeft de horeca in het bijzonder in zwaar weer gebracht. De toekomst van een bedrijfstak, die in 2019 in Duitsland voor meer dan 80 miljard euro heeft omgezet, staat waarschijnlijk op het spel. Dit heeft onvermijdelijk ook gevolgen voor de handel in verse levensmiddelen op de lokale groothandelsmarkten, zoals de in München gevestigde fruitgroothandel Früchte Feldbrach. "In eerste instantie heeft de horeca eronder te lijden, maar in de tweede en derde instantie lijden wij als leveranciers net zo goed verlies. Wij worden even hard getroffen als de restauranthouders," zegt directeur Christian Kieslinger in een interview met Business Insider.

Groothandelaren zoals Feldbrach, die indirect worden getroffen door de horecasluiting, konden vanaf juli vorig jaar al overbruggingssteun aanvragen. Afhankelijk van de omzetdaling berekenden zij een pro-rata subsidie voor vaste kosten. Bij een omzetdaling van meer dan 70% zou deze 80% van de vaste kosten in de subsidiemaand moeten ontvangen. De basis voor de berekening zijn de kosten van de voorgaande maand. Maar de maximale subsidie werd in eerste instantie vastgesteld op 50.000 euro per maand. Voor de leverancier was dit vrij weinig in vergelijking met de zevencijferige omzet van het bedrijf.

"De situatie is anders voor detailhandelaren die delen van hun bedrijf hebben kunnen reorganiseren," meldt Frank Willhausen van de GFI-Deutsche Frischemärkte-vereniging, die 95% van de groothandelaren in Duitsland, Zwitserland en Noord-Italië vertegenwoordigt. De omzetdaling bij de groothandelaren heeft ook gevolgen voor de groothandelsmarkten als platform voor de handel. Verliezen worden hier bijvoorbeeld weerspiegeld in uitstaande huurvergoedingen voor de ruimte op de groothandelsmarkten.

Voor meer informatie:
www.grossmaerkte.org
www.fruechte-feldbrach.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven