Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spaanse telersvereniging eist maatregelen tegen een nieuwe plaag in Andalusië

"Importprotocollen voor citrus uit derde landen moeten efficiënter"

De Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors vraagt ​​om meer informatie over een nieuw vanuit het buitenland afkomstige plaag die is gedetecteerd in citrusboomgaarden in de Andalusische provincie Huelva. Het gaat om een trips genaamd Scirtothrips aurantii. De vereniging vraagt de Valenciaanse gewestregering om de sector te informeren over de maatregelen die het gaat nemen om te voorkomen dat de plaag ook de citrusteelt in de Valenciaanse Gemeenschap gaat aantasten.

De Andalusische gewestregering heeft de aanwezigheid bevestigd van deze nieuwe geïmporteerde plaag, die uit Zuid-Afrika komt en vooral de sinaasappelen aanvalt wanneer die nog klein zijn. Ze veroorzaken dan een groot litteken rond de steel, dat meegroeit met de vrucht waardoor die uiteindelijk zijn commerciële waarde verliest.

Scirtothrips aurantii

La Unió wijst op het risico voor de Valenciaanse en bij uitbreiding Spaanse citrussector van de mogelijke invoer van plagen bij de import van citrus uit derde landen. De gegevens van het totale aantal onderscheppingen in de Europese Unie van schadelijke organismen die in 2020 zijn geïntroduceerd via de import van citrus uit derde landen, wijzen duidelijk op dat gevaar, aangezien er opnieuw een stijging is opgetreden met 42% ten opzichte van het voorgaande jaar, namelijk van 164 in 2019 naar 233 in 2020. In 2017 waren dat er bijvoorbeeld nog maar 88 en in 2018 werden er 100 onderscheppingen gedaan, wat aangeeft dat het probleem toeneemt.

De telersorganisatie wijst erop dat groenten en fruit uit landen waar quarantaineorganismen voorkomen eerst in het herkomstland geïnspecteerd moeten worden en tijdens hun transport een koudebehandeling moeten ondergaan. Op die manier worden mogelijke plagen vernietigd om de verspreiding ervan op Europees grondgebied te voorkomen.

"De importprotocollen voor citrus uit het buitenland zouden effectiever moeten zijn, aangezien de laksheid in de toepassing ervan leidt tot de introductie van nieuwe plagen zoals onlangs in Andalusië", zo zegt Carles Peris, algemeen secretaris van La Unió.

“Zo kan het niet verder. De Europese Commissie moet stabiele, maar ook voor de eigen telers volkomen veilige handelsrelaties onderhouden. Zo wordt later onder andere ook het gebruik van publieke middelen voor onderzoek en ongediertebestrijding vermeden. Voorkomen is beter dan genezen, dat moet eindelijk eens doordringen in de hoofden van de Europese gezagsdragers”, besluit Peris.

Voor meer informatie:
La Unió
Tel: +34 963 530 036 (Spanje)
launio@launio.org
www.launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven