Italiaanse walnoten leggen het af tegen Amerikaanse

Italië consumeert meer walnoten dan er in het land worden geteeld, maar momenteel is de markt vrij statisch en zijn de voorraden nog altijd hoog. Andere jaren was de voorraad vaak al voor de kerstperiode zo goed als op. Dit is het moment dat de walnoten uit Californië op de markt worden gebracht en de prijzen daarvan zijn almaar concurrerender.

Daniele Valier

In een artikel dat op nieuwssite Il Sole24Ore verscheen, werd de aandacht gevestigd op de prijs die Amerikaanse telers ontvangen, namelijk $360 (€295) per hectare en daarmee gaan ze de concurrentie aan met Europese telers.

“De Italiaanse opbrengst was in 2020 aanzienlijk en misschien zelfs wel de beste oogst die we in jaren hebben gehad. Er worden weliswaar meer walnoten geconsumeerd, maar dit is nog niet in lijn met het aanbod. Nu komen ook buitenlandse walnoten op de markt en dat zorgt voor rust op de markt en we beschikken nog steeds over een grote voorraad. Dat is even anders, want in het verleden zagen we dat de voorraden rond Kerstmis al (bijna) op waren."

Als de walnoot op de juiste manier is opgeslagen, dan is deze maanden houdbaar. “Onze walnoten krijgen een sub-zero-behandeling om eventuele insecten de das om te doen. Dit geeft ons de mogelijkheid om ook in de lente kwalitatief goede walnoten te leveren. In het buitenland wordt gebruikgemaakt van bestrijdingsmiddelen tegen insecten, maar dat is in Italië verboden. De consumenten zijn zich hier niet van bewust, anders zou er met de volle overtuiging voor Italiaanse walnoten worden gekozen.”

Het is noodzakelijk dat het Italiaanse systeem zich beter gaat organiseren om de concurrentiepositie te verbeteren.

Il Sole24Ore schat dat een derde van de kosten van Amerikaanse telers wordt gedekt door de overheid. Daardoor kunnen de walnoten in Italië voor ongeveer €3,40 per kilo worden afgezet, terwijl de kosten die Italiaanse telers maken rond ditzelfde bedrag liggen.

Voor meer informatie:
Daniele Valier
Az. Agr. Valier 
Via Maestri del Lavoro
45100 Rovigo - Italië
+39 0425 474575
info@valier.it
www.valier.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven