Beperkte beschikbaarheid drijft vraag en prijzen Costa Ricaanse ananas op

Het nieuwe jaar ging van start met een beperkte beschikbaarheid, sterke vraag en hoge prijzen op de ananasmarkt. Tijdens de feestdagen werden er grote aantallen verladen maar nu deze dagen voorbij zijn, is de aanvoer lager. Adriana Garcia van Chestnut Hill Farms, een bedrijf dat ananas teelt in Costa Rica en verlaadt naar de VS en Europa: "Retailers in Europa verhoogden hun inkoop met 300% in de periode rondom Kerst. We exporteerden het fruit op een zeer georganiseerde manier naar verschillende bestemmingen en daarom beginnen we het nieuwe jaar met een beperkte beschikbaarheid en hoge marktprijzen."


 
Regen in Costa Rica heeft effect op aanvoer
Naast het effect van de feestdagen op de huidige beschikbaarheid is ook het weer in Costa Rica van invloed. Garcia licht dit toe: "Hoewel de totale neerslaghoeveelheden stabiel blijven, vertraagt de regen de rijping en dat is de reden dat we afgelopen weken met een lagere beschikbaarheid te maken hadden. Daarnaast zijn de nachten koud en is het bewolkt maar dat is eigenlijk heel normaal in deze tijd van het jaar."

De voorspellingen wijzen op een nieuw koufront en Chestnut Hill Farms is van plan om intensieve veldproeven uit te voeren om de impact van deze weersomstandigheden op de natuurlijke bloei te bepalen. "Ondanks het weer is de kwaliteit van het fruit uitstekend en bedraagt de gemiddelde brix op onze bedrijven meer dan 14%," aldus Garcia.
 

Terugblik op 2020 en verwachtingen voor 2021
Nu het nieuwe jaar is begonnen, blikt Chestnut Hill Farms terug op de markt in 2020. Garcia: "2020 was een zeer goed jaar en vraag en aanbod waren over het algemeen goed in evenwicht. Ondanks dat we te maken hadden met logistieke uitdagingen als gevolg van de pandemie bleef de vraag over het geheel genomen consistent. De vraag vanuit de foodservice nam af maar de retailvraag groeide."

De totale export van Costa Rica daalde in 2020 met 7% ten opzichte van 2019 en met 14% ten opzichte van 2018. "Deze trend zal in 2021 doorzetten en daarom verwachten we een zeer stabiele markt," vervolgt Garcia. Ze voegt eraan toe dat diverse retailers, zowel in Europa als de VS, van plan zijn om marketingstrategieën te implementeren om dezelfde aantallen als tijdens de pandemie te kunnen blijven verkopen, toen consumenten meer uitgaven aan boodschappen en gezonde voeding.
 
Garcia verwacht dat de vraag en prijzen tot aan de zomer sterk zullen blijven. "Er was een tekort aan vrachtwagens, met name in de VS en het VK, en dit zette de toeleveringsketen onder druk. Dit had voornamelijk te maken met de sterke vraag rondom de feestdagen en de Covid-beperkingen. Vanwege de huidige lagere beschikbaarheid en aankomende feestdagen, zoals Valentijnsdag. Moederdag en Pasen, zullen de vraag en prijzen zeker tot aan de zomermaanden stabiel blijven," zegt ze tot slot. 


 
Voor meer informatie: 
Adriana Garcia
Chestnut Hill Farms
Tel: +1 (305) 463-7676 x 134
Email: adrianag@chfusa.com    
www.chfusa.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven