"Salamita was onze eerste leverancier uit Zuid Europa"

Het is momenteel de tijd van de Tarocco. Deze prachtig gekleurde halfbloedsinaasappel kleurt nooit helemaal rood zoals bij andere bloedsinaasappels, maar blijft gedeeltelijk rood/oranje. Dit is sterker of minder sterk afhankelijk van temperatuurverschillen in de nacht. Want alle bloedsinaasappelen hebben nachten met vorst nodig om hun mooie donkerrode kleur te ontwikkelen. Op Sicilië worden in de velden van coöperatie Salamita het hele jaar door verschillende sinaasappels geoogst. Zo begint in november het seizoen van het standaardras Navel. De Tarocco is in januari aan de beurt, Moro en Ovale tussen maart en april en Valencia van eind april tot juni. 

Foto: Odin

In 1972 richtten vier Siciliaanse gebroeders Salamita een kleine boerencoöperatie op en vernoemden deze naar hun familie. Inmiddels zijn er ruim 110 boeren bij Salamita aangesloten.

Biodynamisch telen
De boeren van Salamita telen voornamelijk biodynamisch en deels ook biologisch. Dat werpt zijn vruchten af. Door hun manier van werken weten de boeren het beste uit de vruchtbare vulkanische grond rond de Etna te halen, die rijk is aan mineralen. Dat geeft hun producten extra kwaliteit. Ook heeft de coöperatie, dankzij haar voortdurende inzet, ervoor gezorgd dat over het gehele Siciliaanse eiland tientallen andere boeren zijn overgestapt op de biodynamische teelt: zonder synthetische chemicaliën, kunstmest of pesticiden. 

Siciliaans goud
Er komt naast de Tarocco bloedsinaasappels echter meer, veel meer uit de Siciliaanse boomgaarden. Denk aan druiven, mandarijnen en friszure citroenen, maar ook noten, vijgen en kumquats. Producten die onder meer in de schappen van Odin liggen. "Andere Salamita-producten die je in onze winkels vindt zijn hun wijnen, olijfolie, pasta’s en hun heerlijke amandelgebak. Wij noemen dit zelf vaak ook wel Siciliaans goud", aldus Odin.

Eerste leverancier
"Salamita heeft een speciaal plekje in ons hart. Vanaf het begin van Odin werken we met hen samen. Na een reis in 1984 naar Sicilië begon onze hechte samenwerking met de verkoop van hun biodynamische sinaasappelen die we in 1984 bij hen inkochten. Zo werden zij onze eerste leverancier uit Zuid-Europa. Daarmee was Odin het eerste bedrijf in Nederland dat biologische producten importeerde uit Mediterrane landen. Tot op de dag van vandaag verkopen we nog steeds vol trots de prachtigste Italiaanse producten van Salamita."

Voor meer informatie: www.odin.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven