Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sara Kuijer, Skal:

"Verkoop van onverpakte biologische producten volgens nieuwe bio-verordening wel degelijk toegestaan"

In reactie op de column van Suzanne van der Pijll waarin de vraag wordt opgeworpen of 'biologisch weer teruggaat in plastic' schrijft Sara Kuijer namens Skal het volgende:

"In de gepubliceerde column staat dat onverpakte producten volgens de nieuwe bio-verordening niet zijn toegestaan. Dit is gewoonweg niet juist. Volgens de huidige én de nieuwe biologische verordening is het wel degelijk toegestaan om biologische producten onverpakt te verkopen. Er is in de wetgeving geen enkele zin die aangeeft dat dit niet is toegestaan. Wél is het zo dat er voor de verkoop van onverpakte producten vanaf dit jaar een certificatieplicht geldt voor verkooppunten. Dit geldt alleen bij de verkoop van onverpakte producten én van producten waarop een activiteit wordt uitgevoerd in een verkooppunt. Als er alléén voorverpakte producten verkocht worden, dan geldt deze certificatieplicht niet. Het is dus aan een winkel(keten) zelf om een beslissing te nemen over het al-dan-niet voorverpakken."

"Daarnaast wordt er in de column geschreven over “volledig verpakt”. Ik weet niet zo goed waar deze term vandaan komt, maar wettelijk gezien wordt de term 'voorverpakt levensmiddel' gebruikt (zie EG 1169/2011). Een voorverpakt levensmiddel hoeft niet volledig verpakt te zijn volgens deze definitie, zo kan een banderol prima voldoen aan deze definitie én aan de algemene etiketteringseisen. De meeste innovatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld de laserprint kunnen goed gebruikt worden in de borging van scheiding tussen biologische producten en gangbare producten en de herkenbaarheid voor consumenten. Laserprint wordt niet gezien als een vorm van verpakking, maar het is een prima methode om bio-producten herkenbaar te maken voor de consument zonder ze te verpakken (in bijvoorbeeld plastic)."

"De biologische regelgeving gaat om betrouwbaarheid: kunnen consumenten erop vertrouwen dat dat wat ze kopen in de winkel als biologisch ook daadwerkelijk biologisch is? Daar is de EU-verordening voor in het leven geroepen. Het is een verordening die zich richt op de keten: iedere schakel heeft een verantwoordelijkheid m.b.t. de eigen activiteiten én m.b.t. controle van de leveringen en leveranciers. Tot nu toe was de laatste schakel uitgesloten van toezicht door Skal. De certificatieplicht voor verkooppunten maakt dat er vanaf 2021 daadwerkelijk sprake is van controle van de héle keten."

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum: