Oogstmachine voor blauwe bessen voorkomt beurse plekken

“Het werd steeds moeilijker om arbeiders te vinden die de bessen oogsten," vertelt Peter Geurts, mede-eigenaar van machinebouwer. "Dat was voor de coronacrisis al zo, maar nu helemaal. Het werk is fysiek zwaar en veel buitenlandse arbeiders zijn naar huis gegaan om bij hun familie te zijn in deze tijd. Daarbij neemt de vraag naar blauwe bessen enorm toe door de gezonde eigenschappen van de bessen. We moesten wel met een manier komen om alle blauwe bessen toch goed te oogsten.”    

3 weten meer dan 1
En daar slaagde Peter in. Door niet alleen een slimme machine te ontwerpen, maar ook de samenwerking op te zoeken met waardevolle partners. “Ons bedrijf bestaat uit 3 ondernemers. Een van ons heeft een constructiewerkplaats, de ander heeft een ingenieursbureau en we werken samen met een bessenteler. Juist door deze samenwerking weten we precies hoe fijngevoelig de plukmachine moet zijn.” 

Geen beurse bessen
FineField draagt met haar project niet alleen bij aan een duurzame en gezonde samenleving, maar ook aan het slimmer inrichten van processen. “Er bestonden al wel plukrobots voor blauwe bessen, maar daarmee kon je de bessen niet verkopen als versproduct. De bessen beschadigden te erg.” 

“Onze machine schudt de bessen uit de struik en vangt ze op een speciale manier op. Zonder ze te beschadigen. De automatisch geoogste bessen zijn zo geschikt als versproduct. Daarbij kun je meer oogsten zonder dat je daar mensen voor nodig hebt. Dat is erg efficiënt en een duurzame manier van oogsten.”

Exposure, kennis én contacten
Peter is blij met de toegevoegde waarde van LIOF. “LIOF dacht mee en daagde ons uit om te sparren over verschillende aspecten van onze business case. Tegelijkertijd heeft LIOF ons verbonden aan fysieke en digitale netwerken. Dit gaf ons én extra exposure voor onze innovatie én we deden waardevolle extra kennis en contacten op.”

Nog even de kinderziektes eruit
FineField heeft de plukmachine afgelopen zomer bij een select aantal Limburgse en Duitse telers getest. Nu is het zaak de overgebleven kinderziektes uit de machine te halen zodat deze vanaf komend seizoen aan een grotere groep telers (in Europa en Amerika) verkocht kan gaan worden. 

Zoek elkaar op!
Heeft FineField nog een tip voor andere ondernemers? “Houd je ogen en oren open voor nieuwe ontwikkelingen buiten je bedrijf. Alleen zo ben je klaar voor de toekomst. Innoveren is noodzakelijk om te overleven.” En Peter kan het niet genoeg benadrukken: “Werk samen. Doe het niet alleen. De bessenmachine is een prachtig voorbeeld van wat je kunt bereiken als je elkaar opzoekt.”

Bron: LIOF


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven