Cédric Geens, W. Jonckheere

“Voor zowel Spaanse groenten als citrus gaat het komende weken lastig worden”

Tholen – Het extreme winterweer in Spanje zorgt niet alleen in het land zelf voor problemen, maar ook in België geeft het problemen. Volgens Cédric Geens van W. Jonckheere is het simpel. “We zijn zowel in de zomer als in de winter sterk afhankelijk van de Spaanse landbouw. Als we kijken naar het weer dat ze de afgelopen weken hebben gehad, hoef je niet intelligent te zijn om te zien dat dit voor grote problemen gaat zorgen de komende weken.”

"Het zuiden van Spanje kampt met te lage temperaturen, terwijl zware vorst het midden en het noorden van Spanje teistert. De groenten die daar op de velden groeit heeft te maken met zeer strenge vorst en een dik pak sneeuw. Dat heeft al voor flink wat schade gezorgd. Voor citrus moeten we nog even afwachten hoe groot de schade gaat zijn, het is nog te vroeg om daar wat over te zeggen. Toch ziet het er naar uit dat citrus weldegelijk schade heeft opgelopen. Onze Spaanse leveranciers hebben tot nu toe heel weinig kunnen werken en daardoor is er de afgelopen dagen weinig geladen”, aldus Cédric.


Stefan Adriani en Cédric Geens van W. Jonckheere

Het Spaanse groenteseizoen is gestart met hoge volumes, door het mooie groeiseizoen wat ze hebben gehad. “Hierdoor was de productie zeer goed”, zegt Geens. “Echter door de hoge volumes en de sluiting van de horeca waren de prijzen tot eind december dramatisch. Inmiddels zijn de prijzen geëxplodeerd. Enkele weken geleden waren ze nog komkommers aan het storten, omdat ze prijzen zo slecht waren €1,50 per kist. Inmiddels ligt de prijs op €14,- per kist. Door de hoge prijsfluctuaties krijgen wij het ook moeilijk. Voor de normale consument zijn zulke prijsschommelingen moeilijk te begrijpen.”

“Terwijl wij de vraagprijs moeten betalen voor de producten, kunnen de grootwarenhuizen de afgesproken contractprijzen betalen. Hierdoor gaan bepaalde klanten rantsoeneren. Dit maakt dat de markt nog eens extra wispelturig is”, constateert Cédric. “Het is moeilijk te voorspellen hoe de komende 2 à 3 weken gaan verlopen. Ik verwacht dat het erg lastig gaat zijn voor zowel groente als citrus.”

Voor meer informatie:
Cédric Geens
W. Jonckheere
+32(0)22 42 61 03
cgeens@wjonckheere.be        

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven