Yellow Pallet: Bananenvezelpallets verminderen CO2-uitstoot met 18%

Ongeveer 21 miljoen pallets per jaar zijn nodig voor de export van fruit uit de tropen. Deze pallets hebben grote hoeveelheden hout nodig en er wordt te veel energie verbruikt bij de distributie ervan. Start-up Yellow Pallet maakt pallets van bananenvezels; een duurzamere optie die ontbossing tegengaat.

Bananenplanten groeien snel en zijn ruimschoots beschikbaar. "Dat maakt ze zeer geschikt om er pallets van te maken", zegt Hein van Opstal, oprichter van Yellow Pallet. Hun eerste fabriek staat in Costa Rica.

Het bedrijf levert bananenpallets aan bijvoorbeeld Chiquita en Agrofair, twee van de grootste fruitexporteurs ter wereld. De pallets zijn nog niet voor 100% gemaakt van bananenvezels, omdat de planken nog steeds van hout zijn gemaakt. Maar de blokken tussen de planken zijn wel gemaakt van samengeperste vezel van bananenplanten. Dit bespaart al 18% op de CO2-uitstoot. Bovendien is het iets goedkoper dan hout.

Wageningen University & Research in Nederland richt zich op agro-food en de leefomgeving en doet al enkele jaren onderzoek naar bananenplanten. Onderzoeker Gert Kema en ondernemer Hein van Opstal kwamen via wederzijdse contacten met elkaar in contact. Zij zagen een gat in de markt voor bananenpallets.

Zij richtten in 2012 Yellow Pallet op met financiering van StartLife, een Nederlandse stichting die in nauwe samenwerking met de universiteit spin-offs en start-ups naar de markt begeleidt. "Dit is een goed voorbeeld van een ervaren ondernemer die een deel van het onderzoek naar een product ontwikkelt en op de markt brengt", zegt StartLife directeur Jan Meiling. Deze kennis werd van de universiteit naar het bedrijf overgedragen, zodat het verder kon worden ontwikkeld.

Bron: innovationorigins.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven