Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Totale export daalde dit jaar met 5%

Mangoseizoen Ecuador zit er bijna op

Het Ecuadoraanse mangoseizoen nadert haar einde en het laatste fruit werd in week 1 verpakt en verladen. Het was een seizoen vol uitdagingen met lagere opbrengsten en kleinere maten. 


 
Sterke start en einde van seizoen
"Het Ecuadoraanse mangoseizoen ging eind september van start met een goede markt," begint Bernardo Malo, de voorzitter van de Mango Ecuador Foundation, een organisatie die alle mangotelers, -verpakkers en -exporteurs in het land vertegenwoordigt. "Toen we halverwege het seizoen aanbeland waren, zo omstreeks november/ begin december, was er sprake van een flink daling van de vraag en de prijzen. Dit werd veroorzaakt door een combinatie van factoren," zegt hij. "Ten eerste was het zo dat het Braziliaanse seizoen langer duurde dan gebruikelijk, waardoor er in deze periode nog steeds Braziliaanse mango's werden geĆ«xporteerd. Ten tweede kwamen er grote aantallen tegelijk op de markt, hoewel de totale aantallen uit Ecuador dit jaar lager waren. In november waren de aantallen het hoogst. Tenslotte waren de maten van het fruit dit seizoen aan de kleine kant, en dat had gevolgen voor zowel de vraag als prijzen."  

Hoewel de markt halverwege het seizoen moeilijk was, stabiliseerde deze weer vanaf week 51. "De vraag trok half december weer aan. De voornaamste reden hiervoor was dat de aanvoer vanuit Ecuador daalde en Peru haar seizoen ook van start ging met lagere aantallen en kleinere maten, waardoor vraag en aanbod weer in ons voordeel waren," vertelt Malo. 
 
Ongeveer 85% van de Ecuadoraanse mango's zijn bestemd voor de VS en de overige 15% worden naar Canada, Mexico, Europa en andere markten in Latijns-Amerika geĆ«xporteerd. Tommy Atkins is het belangrijkste mangoras in Ecuador, en vertegenwoordigt zo'n 65% van de totale mangoproductie in het land. "Ongeveer 15% van onze productie bestaat uit het ras Ataulfo en Kent is goed voor 12%," vertelt Malo. 
 

 
Klimaatverandering heeft gevolgen voor opbrengsten
De oogst was dit seizoen kleiner dan voorgaande jaren en volgens Malo is dit een trend van de laatste jaren. "De opbrengsten namen de afgelopen drie jaar ieder jaar verder af," legt hij uit. "Dit jaar exporteerden we ongeveer 5% minder dan gebruikelijk en de totale productie in Ecuador daalde met 15%. De binnenlandse markt ontving minder fruit om de export op peil te kunnen houden," aldus Malo. 

De lagere opbrengsten zijn het gevolg van klimaatverandering. We moeten ons aanpassen aan nieuwe weerpatronen om de impact ervan te verminderen. Als we kijken naar de klimatologische omstandigheden van de afgelopen jaren, dan zien we dat het gedurende een veel langere periode regende. Voorheen eindigde de winterregens in april maar nu duren ze tot mei en soms zelfs juni. Dit heeft grote gevolgen voor de mango's maar ook andere factoren zijn van invloed op de maten van het fruit. We moeten investeren in oplossingen om de opbrengsten en maten terug op het oude niveau te krijgen," zegt Malo tot besluit. 
 

Voor meer informatie: 
Bernardo Malo
Mango Ecuador Foundation
Tel: +593 4 600 0224
Email: bmalo@refintropicals.com 
www.mangoecuador.org

Publicatiedatum: