Britse aardappelpakstations hebben veel werk

Handel in de loop van de week na kerst wordt als glansloos omschreven voor de meeste sectoren, maar menigeen vindt dat dit verwacht kan worden in die tijd van het jaar. Verpakkers zijn in deze week druk bezig gebleven, al is veel van de doorvoer gecontracteerde levering. Aandeelhouders wachten af om te zien wat de impact van de laatste lockdown maatregelen, ingevoerd op dinsdag, zal zijn op de vraag. 

Klik hier voor Potato Weekly van deze week.

Klik hier om de prijstabellen van deze week te downloaden.

Verpakken
Handel in de verpakkingsbranche is sterk, vergeleken met anderen. Veel verpakkers zijn aan het werk met gecontracteerde leveringen. Dat is vooral duidelijk in de handel van Whites, met vraag die gefocust is op Maris Piper. 

Gebaseerd op de eerste lockdown, wordt verwacht dat de retail weer sterke verkoop zal zien, en we zouden kunnen zien dat mensen weer meer zelf gaan koken. King Edwards hebben nu weinig voorraad en handelaren betalen een premie. Maar door minder prijsopgaven kunnen we geen prijzen publiceren. 

Engeland


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Schotland

Zakken
Handel van aardappels in zakken is blijkbaar erg laag deze week. Maar dat ligt deels in lijn met de trends van het seizoen. Fish and chip winkels zijn beter voorbereid om om te gaan met COVID maatregelen dan in de eerste lockdown en zullen waarschijnlijk open blijven. Maar, er zijn wel zorgen dat de nieuwe beperkingen op reizen dit kunnen belemmeren. De uitrol van het vaccin is belangrijk voor de handel in zakken. Trends van het seizoen zien vaak stijgingen vanaf vroeg in de lente, door toeristen die de kust bezoeken. 

Oost

West

Zuid

Verwerking
Normaal zouden herhalingsorders verwacht worden na de kerstdrukte. Maar dit jaar wordt het omschreven als 'stil' door een mindere kerst voor veel mensen. Sluiting van scholen, eerder in de week, heeft sommige klanten hoofdpijn bezorgd, die nu teveel voorraad hebben omdat ze voorbereid waren op de terugkeer van studenten. Dit, samen met de volledige sluiting van alle restaurants, heeft er voor veel verwerkers voor gezorgd dat ze weinig opties meer hebben. Net als met de eerste lockdown zullen verwerkte aardappelproducten waarschijnlijk wel veelgevraagd blijven via de retail, maar dit zal slechts marginaal de gaten opvullen van de verliezen in de 'food service'. Veel plaatsen die voedsel verkopen zijn nu beter ingericht voor afhalen, waardoor een deel van de handel wel door zal gaan. 

Export
Er is vraag voor export naar de Canarische Eilanden ondanks dat transportcomplicaties beweging over land tot een stop hebben gebracht deze week. Er is hoop dat schepen opnieuw zullen varen volgende week, waardoor handel weer verder zou kunnen. Handel met Ierland en Noord-Ierland is gecompliceerd geweest sinds het einde van de transitieperiode. Er zijn problemen geweest in havens, waardoor veel exporteurs nu voorzichtig zijn. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven