Europese aardappelmarkt (week 1)

België: dalende prijzen voor industrieaardappelen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA: 
Industrieaardappelen: de eerste 2021-2022 contracten zijn een feit. Zoals verwacht zijn de prijzen gedaald, maar op het eerste gezicht minder hard dan verwacht. Het aantal prijsstijgingen aan het einde van het seizoen is klein. Bovendien hadden sommige kopers tijdens het kerstreces aangegeven grote partijen te kopen tegen prijzen van rond de 5,00 €/q, of meer. Dit heeft zich zowel op maandag 04/01 als nu herhaald. Er zijn ondersteunde markten en enkele fabrikanten die kopen. Andere fabrikanten kopen alleen de aardappelen die ze nodig hebben om op basis van hun contracten te kunnen leveren. In sommige gevallen gaat het daarbij om laaggeprijsde overtollige tonnen. 

Bintje: prijzen van tussen de 2,00 en de 3,00 €/q voor de aardappelen van normale kwaliteit/die behoren tot de overtollige tonnen. Prijzen van tussen de 5,00 en de 6,00 € / q voor de partijen aardappelen van de beste kwaliteit (op grond van de lengte, de maat, de vraag hoe gaaf ze zijn en de bakkleuren).
Fontane, Challenger: prijzen van rond de  5,00 €/q. Voor grote partijen (van 1.000 ton en meer) en in uitzonderlijke gevallen liggen de prijzen rond de 6,00 €/q. Er is sprake van een ondersteunde markt.

Bintje-plant: weinig handel, maar wel een groeiende interesse vanuit de kopers. Kleinere maten aardappelen zijn zeldzaam. Ook hier een ondersteunde markt. Nederlandse/Franse/Belgische fabrieken, klasse A, geleverd in maart 2021, per 10 ton, in big-bags, exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm: 67,00 - 69,00 €/q;
Maat 35 - 45 mm: 42,00 - 45,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm+, min 60% 50 mm:

Nederland

Frankrijk
Industriemarkt: opmerking vanuit RNM: "De fabrikanten hebben hun activiteiten na de feestdagen hervat. Er hebben enkele transacties plaatsgevonden tegen hogere prijzen dan die van eind vorig jaar, maar de partijen blijven zeer beperkt in een situatie waarin het aanbod van bepaalde gecontracteerde rassen in sommige gevallen ontbreekt."

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen voor vastkokende aardappelen blijven ongewijzigd: 10,83 €/q (10,83 €/q, voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd voor kruimige/bloemige aardappelen: 10,25 €/q (10,17 €/q, voorlaatste prijsopgaven).
Industriemarkt: stabiel en ongewijzigd. De industrie geeft de voorkeur aan contracten. Prijzen van rond de 3,50 €/q voor Innovator/Agria, en (ook) ongewijzigde prijzen voor Challenger/Fontane: 3,00 €/q. Stevige prijzen voor chips-/fritesrassen van tussen de 5,00 en de 8,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Biologische aardappelen: de telersprijzen blijven ongewijzigd en liggen rond de 41,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven