Zitrus-project (WWF) in Andalusië

“Kwaliteitssinaasappelen op duurzame manier telen is geen enkel probleem”

In het kader van het Zitrus-project worden inmiddels 1.132 hectare voorheen conventionele sinaasappelteelt in de Andalusische provincies Sevilla, Huelva en Córdoba op een milieuvriendelijke manier beheerd, met speciale aandacht voor de reductie van watergebruik en andere natuurlijke hulpbronnen.

"Ons project is ontstaan uit de samenwerking tussen WWF Duitsland en Edeka, de belangrijkste Duitse supermarktketen. Voor een van zijn topproducten, namelijk sinaasappelen en mandarijnen, liet Edeka zijn oog vallen op Andalusië", vertelt Felipe Fuentelsaz, coördinator van het initiatief. “Deze overeenkomst vloeit voort uit de vaststelling dat de Noord-Europese consument vaak op zoek is naar duurzame producten. In de rest van Europa is het ecologische en sociale bewustzijn groter, terwijl de Spaanse consument eerder naar de prijs dan naar de kwaliteit kijkt. Daarom zijn er in ons land maar heel weinig grote supermarkten die expliciet inzetten op duurzaamheid in de toeleveringsketen”.

Een van de belangrijkste leveranciers van Edeka-sinaasappelen is het Sevilliaanse bedrijf Iberhanse, met zijn modelteeltbedrijf El Esparragal, zo legt Felipe uit. “Met dit bedrijf begon het project in samenwerking met WWF Duitsland in 2014. Daarna kwamen er nog 13 andere teeltbedrijven uit het Guadalquivir-bekken in de provincies Córdoba en Sevilla en eentje uit de provincie Huelva bij. Het project is uniek omdat het vier sleutelfactoren tegelijk combineert: een efficiënt en wettelijk gebruik van het irrigatiewater, het weren van de voor de gezondheid van de mens en de biodiversiteit meest schadelijke landbouwchemicaliën, het herstel van de vruchtbaarheid van de bodem en de ontwikkeling van biodiversiteit in de boomgaarden”, legt hij uit. "We doen een beroep op experts op het gebied van water, biodiversiteit, gewasbeschermingsmiddelen en goede landbouwpraktijken. Zij voeren wekelijks een uitgebreide controle uit op de percelen."

Ook de vorming van de telers die aan het project deelnemen speelt een cruciale rol. “Naast het wekelijkse bezoek van de experts aan de teeltbedrijven, biedt het project de telers een jaarlijkse vorming met acht zeer praktische sessies over water- en bodembeheer, goede landbouwpraktijken en biodiversiteit. De belangrijkste citrusbedrijven in het hele land zouden zich zeker ook graag aansluiten bij dergelijk project, maar we moeten beetje bij beetje groeien”, benadrukt hij.

Hoe gaat de duurzame teelt in zijn werk op de percelen?
“Alle teeltbedrijven van het project maken op een legale manier gebruik van het irrigatiewater en moeten minstens 8% minder water gebruiken dan hen van overheidswege wordt toegestaan. Ze mogen geen pesticiden zoals glyfosaat of zeer giftige insecticiden gebruiken, ook niet aan de randen van de percelen, de beken of de aardewegen in de buurt. Je moet de natuur zijn werk laten doen, en als het echt nodig is, mogen alleen de minst schadelijke producten worden gebruikt", zegt Felipe. "We laten ook het onkruid groeien zodat nuttige insecten voedsel en beschutting vinden."

"In de irrigatievijvers plaatsen we drijfnesten zodat de watervogels zich kunnen voortplanten en op de percelen plaatsen we zitstokken en kastjes voor roofvogels om de konijnen- en mollenpopulatie in toom te houden", legt hij uit. “Zo maken we duidelijk dat het absoluut mogelijk is om kwaliteitsvolle sinaasappelen op een duurzame manier te telen zonder aan gemiddelde opbrengst in te boeten”, besluit hij.

Bron: diariodesevilla.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven