Stabiele vraag en goede markt voor Amerikaanse zoete aardappelen

In de derde week van oktober eindigde in Mississippi de oogst van zoete aardappelen. Het bedrijf SMP Southeast Marketing had dit seizoen goede opbrengsten en ook de productkwaliteit is uitstekend. Trey Boyette: "Er is een ruime beschikbaarheid en onze oogst ziet er prima uit. We rekenen dan ook op een goed seizoen."

Normale opbrengsten en goede kwaliteit
Ondanks het wisselvallige weer zag de oogst er goed uit. "We hadden tijdens het planten last van regen, wat voor enige vertraging zorgde maar tijdens het groeiseizoen waren de weersomstandigheden optimaal. Tegen het einde van het groeiseizoen was het wel wat droog en dat betekende dat we het rooien moesten uitstellen tot de zoete aardappelen de gewenste maten hadden bereikt. Uiteindelijk viel er nog wat regen en hadden we een prima oogstseizoen," aldus Boyette.

De opbrengsten waren dit jaar goed voor SMP. "Er zijn andere telers in deze regio die besloten hadden om minder te planten in het voorjaar met het oog op de ontwikkelingen rondom de pandemie. Wij kozen er echter voor om ons areaal gelijk te houden," legt Boyette uit. 

Sterke markt verwacht 
Hoewel de pandemie van invloed is op de vraag in het algemeen, was deze dit seizoen tot dusver uitstekend. "Rondom Thanksgiving en Kerst zagen we onze omzet met zo'n 20% tot 25% stijgen ten opzichte van voorgaande jaren," vervolgt Boyette. De retailomzet is gestegen maar vanwege de beperkende maatregelen is de vraag vanuit de foodservicesector gedaald. "De vraag vanuit de foodservice is zo'n 25% tot 30% lager dan gebruikelijk maar de retailvraag is daarentegen met ongeveer 15% gegroeid," legt Boyette uit. 

SMP levert haar zoete aardappelen in heel de Verenigde Staten en Canada. Boyette: "Dit seizoen zullen we meer afzetten op de thuismarkt omdat er mogelijk nieuwe importtarieven in de EU gaan gelden, hetgeen exporteurs zou kunnen doen besluiten om hun product dit seizoen lokaal af te zetten in plaats van te exporteren tegen een tarief van 25%. Tot nu toe zagen we dit echter nog niet gebeuren."

Boyette verwacht dat de markt in het voorjaar krapper zal worden. "Rond Pasen zullen we wellicht een sterkere vraag en prijsstijgingen gaan zien omdat er sprake zal zijn van enige tekorten," legt hij uit. "Over het algemeen verwacht ik dat het seizoen voorspoedig zal verlopen. De vraag is momenteel uitstekend dus we mogen zeker niet klagen," zegt hij tot slot. 


 
Voor meer informatie:

Trey Boyette
SMP Southeast Marketing, Inc.
Tel: +1 (662) 682-9575
Email: smptater@yahoo.com 
www.smpsoutheast.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven