Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Universiteit van Maine

Onderzoekers gebruiken aardappel-DNA om nieuwe rassen te ontwikkelen

Twee onderzoekers van de Universiteit van Maine (VS) maken deel uit van een team van plantengenetici en veredelaars die werken aan de ontwikkeling van hulpmiddelen die de wetenschappers en telers in Maine zullen helpen efficiënter te worden in het veredelen van nieuwe cultivars en het op de markt brengen van nieuwe, verbeterde aardappelvariëteiten.

"Wat we proberen te doen is het ontwikkelen van verbeterde nieuwe rassen en deze vervolgens beschikbaar te stellen zodat ze kunnen worden gebruikt door telers en consumenten," zegt Gregory Porter, hoogleraar agronomie aan de Universiteit van Maine.

Het onderzoek begint in de kas met de kruisbestuiving van twee planten en culmineert na jaren van studie met zaadproductie die de positieve eigenschappen van beide moederplanten dragen. "De kruising is één stap, maar het kost vele jaren om te screenen en te bepalen wat de beste nieuwe aardappelrassen zijn; en dan kost het nogal wat investeringen, zowel voor de universiteit als voor belanghebbenden, zoals pootgoedtelers en de Maine Potato Board, om ze daadwerkelijk te commercialiseren."

Het is een bewezen proces, vergelijkbaar met andere Noord-Amerikaanse aardappelveredelingsprogramma's. Het project maakt gebruik van op DNA-gebaseerde technologie, die ondermeer ziektebestendige kwaliteiten kan identificeren.

"We kunnen nu beginnen met het verkrijgen van deze op DNA-gebaseerde informatie van voldoende materiaal in een veredelingsprogramma, zodat we kunnen beginnen met het identificeren van gunstige genetische kenmerken voor interessante eigenschappen," zegt Porter.

Door samen te werken met wetenschappers in andere staten en landen kan de kennis en het vermogen van de deelnemers om resistentere gewassen te ontwikkelen, worden vergroot.

Bron: wagmtv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven