Hein Punt - Maluti Fruit

Vroege Zuid-Afrikaanse appelexporteur richt pijlen op overzee

Voor Maluti Fruit staat het nieuwe Royal Gala-seizoen op het punt van start te gaan, tijdens een koele zomer met overvloedige regenval. Volgens Hein Punt, directeur van het in Bethlehem gevestigde bedrijf, is het jaren geleden dat het peil in de rivieren zo hoog was. Hij rekent dan ook op een goed seizoen.

De de eerste Royal Gala's in het oosten van Vrijstaat  worden geplukt (Foto: Hein Punt)

De eerste appelen voor het bedrijf zijn afkomstig van telers in het oosten van Vrijstaat en Mpumalanga, die een gunstig afzetvenster treffen omdat de appelvoorraden in bewaring na zeven maanden nu snel verminderen en de retailers PicknPay en Checkers gretig klaar staan om hun eerste verse Royal Gala's van het seizoen af te nemen. 

"De eerste Royal Gala-appelen zijn geplukt en geleverd aan de lokale markt maar dit jaar zouden we ook graag onze export van Royal Gala's verhogen," zegt Hein. "Ons exportgemiddelde voor Royal Gala ligt van oudsher rond de 35% omdat we sterke lokale retailprogramma's hebben. Dit jaar zijn er echter wat zorgen omtrent de lokale koopkracht en daarom denken we erover om de export naar 50% op te schalen."

"Het Verenigd Koninkrijk heeft met twee onzekerheden te maken, Brexit en Covid, maar biedt ook kansen. We zijn van plan om een deel van onze appelen hier af te zetten," vervolgt hij. 

Het Midden-Oosten (Doha in het bijzonder), Bangladesh en Maleisië zijn van oudsher ook zeer goede markten en zullen het leeuwendeel van de vroege Royal Gala's afnemen. De appelen van Maluti Frui worden geëxporteerd via Cape Five. 

Hein merkt op dat kopers in toenemende mate op zoek lijken te zijn naar rode Royal Gala-appelen, en dat de belangstelling voor  streperige appelen afneemt. "Rood verkoopt als suiker op ontbijtgranen," grapt Hein. 

Appelareaal Vrijstaat groeit jaarlijks met 10%

De oogst van Top Red wordt gevolgd door die van Royal Gala, en dat ruim drie tot vier weken voor het seizoen in Westkaap aanvangt. 80% van de Top Red-appelen uit Vrijstaat zijn bestemd voor de binnenlandse markt en een deel voor de eilanden in de Indische Oceaan.

De Pink Lady-appelen van het bedrijf worden begin april geplukt en de maatontwikkeling ziet er tot dusver prima uit. De hoop is dat het koelere weer ook gunstig zal zijn voor de kleuring van de appelen.

Ongeveer 40% van de Pink Lady's die in dit deel van Zuid-Afrika worden geteeld, behoren tot de Rosy Glow-variëteit. 

Het appelareaal in het oosten van Vrijstaat groeit volgens Hein jaarlijks met zo'n 10% omdat gemengde familiebedrijven nieuwe inkomstenstromen aanboren en de teelt van tarwe, maïs en aardappelen aanvullen met appelen, waarvan het seizoen ruim voor dat in de Westkaap aanvangt. 

Hein zegt dat het verstandig is om rijculturen te vervangen door appelen. 

 

Voor meer informatie: 
Hein Punt
Maluti Fruit
Tel: +27 58 304 3376
Email: info@malutifruit.co.za

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven