Huaping provincie, Yunnan provincie

Chinese ex-mijnwerkers schakelen met succes over op mangoteelt

De hoofdactiviteit in de Chinese provincie Huaping bestond vanaf het midden van de jaren tachtig tot 2015 voornamelijk uit het delven van steenkool, totdat de mijnen successievelijk gesloten werden. In 2019 produceerde de provincie 480.000 ton steenkool, wat slechts 20% was ten opzichte van 2016.

Om het milieu te beschermen maakte de lokale overheid een plan om zijn ‘zwarte’ energie-aangedreven economie om te zetten in een ‘groene’ en begon in de jaren ‘90 boomgaarden aan te planten in de bergen van de provincie. Tijdens het afgelopen decennium zijn de meeste van de 46.000 steenkoolarbeiders van de provincie dientengevolge overgeschakeld op de tuinbouw, zoals de teelt van mango’s en paprika’s.

Voordat Sun Shaohua in 2000 besloot om mangoteler te worden, werkte hij 10 jaar lang voor een kolenmijn in het district Huaping. Hij plantte mangobomen in 2000 op 9 hectare bergland, maar kon pas in 2014 een goede oogst binnenhalen. Sun en zijn dorpsgenoten verbouwden vroeger maïs in de bergen naast hun werk in de mijnen, maar de overheid moedigde hen aan om in plaats daarvan mangobomen te planten voor hogere winsten en milieuvoordelen, inclusief bodemstabilisatie.

"De transformatie kon niet van de ene op de andere dag worden bereikt," zegt Sun. "Maar het lange wachten op het eerste fruit was het waard. Het was tijd om de groene sector te omarmen, omdat de vervuiling van de mijnen ons dagelijks leven beïnvloedde. Op regenachtige dagen stroomde er bijna overal in het dorp zwart water uit de steenkoolbergen."

Volgens epaper.chinadaily.com.cn verdiende Sun meer dan 200.000 yuan (25.106 euro) in 2020, ondanks de impact van de Covid-19-epidemie.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven