Polen grootste leverancier van frambozen in de EU

Hoewel Polen relatief nieuw is voor de commerciële teelt van frambozen, is het de grootste frambozenproducent van de Europese Unie geworden. Van 2006 tot 2016 is de Poolse frambozenteelt verdubbeld en is het frambozenareaal gestegen tot 29.300 ha. In 2020 bedroeg de Poolse frambozenteelt 116.000 ton, een stijging van 53% ten opzichte van 2019. 80% van de Poolse frambozen wordt verwerkt tot sap en jam. Polen is ook een belangrijke exporteur van diepgevroren frambozen geworden, vooral naar de andere EU-markten.

De meeste Poolse teeltbedrijven worden niet geïrrigeerd en zijn afhankelijk van gunstige weersomstandigheden. Ondanks de voorjaarsdroogte en de vorst gaven de frambozenrassen in het voorjaar een overvloedige oogst af. Ook de regenval in mei en juni zorgde voor een goede oogst voor alle najaarsrassen. In Polen zijn de in de herfst geoogste frambozen goed voor 60% van de totale opbrengst. De Poolse herfstvariëteiten kunnen tot oktober vrucht dragen.

Poolse frambozen worden met de hand geoogst en de laatste jaren hebben de telers een seizoensgebonden tekort aan arbeidskrachten gehad. In 2020 hebben de beperkingen van Covid-19 veel Oekraïense arbeiders verhinderd om Polen binnen te komen, wat de arbeidskosten voor de lokale producenten heeft doen stijgen.

Bron: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven