B-kwaliteit is al uitverkocht

Exportprijs Chinese gember met 40% gestegen

De eerste gember van het seizoen die vanuit China naar overzeese markten werd geëxporteerd, werd te vroeg geoogst en de kwaliteit van het product was minder dan ideaal. Sommige gemberpartijen vertoonden zelfs zwarte vlekken. Dit aanbod van gember in het vroege seizoen is al uitverkocht en werd afgenomen door de overzeese markt. De productkwaliteit van het recentere aanbod is op peil.

"Het aantal orders en de export zijn momenteel stabiel, maar het grootste probleem is nog steeds het tekort aan zeecontainers. Vooral koelcontainers zijn moeilijk te vinden. De reguliere prijs van de export van China naar Europa ligt rond de 1.644 euro per container. Die prijs is al gestegen tot ongeveer 7.400 euro per container. Dat is meer dan vier keer de oorspronkelijke prijs," zegt manager Chen van Juxian Taiyuan Foodstuffs. "Momenteel is de prijs van gember bijna 20% hoger dan vorig jaar en de exportprijs van Chinese gember bestemd voor Nederland bedraagt momenteel 1.890 euro per ton. De exportprijs voor de Europese markt is bijna 40% hoger dan vorig jaar."

"Vanaf december nam de export snel toe. En de totale export was vorig jaar al hoger dan in de afgelopen jaren. De belangrijkste reden voor deze toename is de uitbraak van Covid-19, die de vraag naar immuunversterkende producten heeft gestimuleerd. De stijgende verzendkosten hebben echter de concurrentie met andere gemberleveranciers geïntensiveerd," aldus Chen. "Sommige kopers uit het buitenland zijn overgestapt op Peruaanse leveranciers vanwege de hoge verzendkosten. De gemberoogst in Peru is echter veel kleiner dan in China; bovendien heeft het land nog steeds moeite om de uitbraak van Covid-19 onder controle te krijgen. Uiteindelijk is Peru enigszins concurrerend, maar vormt het geen echte bedreiging voor de Chinese gemberexport."

Wat de vooruitzichten voor de Chinese gembermarkt betreft antwoordt Chen: "Dit jaar was de gemberoogst overvloedig, maar de weersomstandigheden waren niet erg goed. Gember houdt veel vocht vast en bederft gemakkelijk. Daardoor was de kwaliteit van het product aan het begin van het seizoen minder goed. In de tweede helft van het seizoen, wanneer een deel van de opgeslagen gember door de markt is geabsorbeerd, kan er een tekort aan aanbod ontstaan, dat dan weer kan leiden tot prijsstijgingen."

De nieuwe gemberplanten worden in maart geplant. Het totale gemberareaal zal waarschijnlijk aanzienlijk toenemen. Dat komt vooral omdat de gemberprijs al twee jaar hoog is. De telers zijn vrij optimistisch over het komende seizoen en willen graag meer oogsten en meer omzet genereren.

Juxian Taiyuan Foodstuffs is een gespecialiseerde leverancier en exporteur van Chinese gember. Het bedrijf exporteert voornamelijk naar Europa en Noord-Amerika en is gecertificeerd door GAP, SMETA, EU Organic en USDA Organic.

Voor meer informatie:
Erin Chen - Manager
Juxian Taiyuan Foodstuffs Co., Ltd.
+86 1821 0938 299 
jxtyfood@hotmail.com 
www.jxtyfood.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven