Chinese export van eetbare paddenstoelen toegenomen als gevolg van Covid-19-pandemie

De meeste tentoonstellingen en activiteiten met betrekking tot eetbare paddenstoelen werden vorig jaar geannuleerd of uitgesteld als gevolg van de uitbraak van Covid-19. Nu de situatie in China verbetert, zijn sommige van deze activiteiten weer op de agenda gezet.

China Edible Fungi Association organiseert in september 2021 de derde internationale champignonconferentie 'Fungi World' in Lianyungang, Jiangsu. De hoofdorganisator is al bezig met de voorbereiding van dit evenement. Zheng, een woordvoerder van de vereniging, sprak onlangs over de huidige omstandigheden in de Chinese sector van eetbare paddenstoelen.

Huidige omstandigheden
"China heeft rijke natuurlijke hulpbronnen die geschikt zijn voor de teelt van eetbare paddenstoelen. De sector bracht in 2019 in totaal 38,6 miljoen ton paddenstoelen op. Dit is meer dan 70% van de wereldwijde opbrengst van eetbare paddenstoelen. Sommige van deze soorten hebben elk een opbrengst van meer dan 1 miljoen ton, waaronder de shiitake (Lentinula edodes), judasoor (Auricularia auricula), gewone oesterzwam (Pleurotus), fluweelpootje (Flammulina velutipes), gewone champignons (Agaricus bisporus), koningsoesterzwam (Pleurotus eryngii) en beukwortelzwam (Auricularia polytricha).

"Bovendien neemt sinds de doorbraak in de zaadselectie en teelt de opbrengst van zeldzame paddenstoelen, zoals de gele oesterzwam (Pleurotus citrinopileatus), morieljes (Morchella), wijndop stropharia (Stropharia rugosoannulata) en de gesteelde lakzwam (Canoderma lucidum) elk jaar toe." Volgens Zheng is de vraag van de overzeese markt naar eetbare paddenstoelen nog niet zo groot. "Eetbare paddenstoelen worden voornamelijk in China verkocht."

"De teelttechnologie in de eetbare paddenstoelensector heeft zich in de afgelopen 30 jaar snel ontwikkeld. De telers maken voornamelijk gebruik van de glastuinbouw en overdekte teeltfaciliteiten. De vereniging stelt zich voor de nabije toekomst ten doel om hoogwaardige verwerkte producten zoals kruiden, medicijnen, dagelijkse benodigdheden en cosmetische producten te onderzoeken."

Export tijdens de pandemie
Uit gegevens van de algemene Chinese douaneadministratie blijkt dat China in 2019 meer dan 693 duizend ton eetbare paddenstoelen heeft uitgevoerd, wat neerkomt op meer dan 56,4% van het wereldhandelsvolume van eetbare paddenstoelen.

"De Covid-19-uitbraak had een impact op de overzeese marktverzending en de vraag. Er was een enorme druk op de export van eetbare paddenstoelen. De export naar Europa en de VS was iets lager dan in voorgaande jaren. De vraag van Aziatische landen als Korea en Japan bleef echter bijzonder sterk. Dit komt omdat paddenstoelen een veel voorkomend ingrediënt zijn in de traditionele Aziatische keuken. Aziatische klanten zijn zich meer bewust van de gezondheidsvoordelen van verschillende paddenstoelen. Daarom is tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis de export naar deze landen niet afgenomen, maar juist toegenomen," aldus Zheng.

De heer Gao sprak ook over verschillende exportvoorwaarden voor paddenstoelensoorten: "De Chinese export naar Japan, Zuid-Korea, Maleisië en de Filipijnen bestaat voornamelijk uit gedroogde shiitake en judasoor. Rassen die worden geëxporteerd naar Rusland, Europa, de VS en Australië zijn onder andere koud opgeslagen paddenstoelen en Enokitake. Naast deze populaire paddenstoelen is er ook een groeiende export van zeldzame gele oesterzwammen en eekhoorntjesbrood (Boletus edulis), hoewel hun volume nog steeds relatief klein is. We hopen de paddenstoelen te promoten en ze een gemeenschappelijk onderdeel van de keukens over de hele wereld te maken, zodat meer mensen kunnen genieten van de uitstekende smaak van een grote verscheidenheid aan Chinese paddenstoelen," zegt Gao.

Sleutel tot internationale handel
"Hoewel de opbrengst van de Chinese eetbare paddenstoelenteelt enorm is, hebben het beheer van de plantage, de technologieën en de faciliteiten een paar tekortkomingen. Wij hopen de leidende positie van onze vereniging te gebruiken om een internationale conferentie voor eetbare paddenstoelen te organiseren om de ontwikkeling van internationale handel voor relevante ondernemingen in onze sector te steunen en te bevorderen," vult Zheng aan.

De vereniging is de belangrijkste organisatie in de Chinese sector van eetbare paddenstoelen. De vereniging is ook de vicevoorzitter van de International Society for Mushroom Science. Dit is een non-profit organisatie met vrijwillige leden vanuit relevante teelt-, verwerkings- en distributiebedrijven, evenals onderzoeks- en onderwijsinstellingen en gespecialiseerde coöperaties en lokale brancheverenigingen.

Voor meer informatie:
Zheng
China Edible Fungi Association
+86 13611212110 
zhongshijunxie@163.com
www.cefa.org.cn


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven