Prijzen kunnen productiedaling niet compenseren en er worden weer bomen gerooid

Spaanse kakiseizoen eindigt opnieuw in mineur

Het Spaanse kakiseizoen zit er bijna weer op en dat is eerder dan gebruikelijk wegens de daling van de oogst met maar liefst zo’n 50% ten opzichte van vorig jaar als gevolg van slecht weer en een toenemende ziekte- en plaagdruk.

"Veel afzetbedrijven zijn al klaar. Ik raam dat nog ongeveer 10% van de oogst op de markt moet worden gebracht", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kakivereniging. "Bovendien hebben de overvloedige regens van het voorbije jaar ervoor gezorgd dat het fruit niet de nodige kwaliteit heeft om het lang uit te houden in de bewaring", voegt hij eraan toe.

Volgens de voorzitter kunnen ook de prijzen, die gemiddeld toch 33 cent per kilo hoger liggen dan die van vorig jaar, niet zorgen voor een geslaagd jaar voor vele telers en afzetbedrijven. "Het oogstverlies is te hoog geweest en de prijzen kunnen dit niet compenseren. Ik denk dat de winstgevendheid van de teelt voor vele telers serieus in het gedrang komt, maar de precieze cijfers zullen pas bekend raken eens de telersverenigingen en afzetbedrijven de telers hebben uitbetaald".

Pascual Prats vertelt ook dat de vraag erg onstabiel en onvoorspelbaar was en werd beïnvloed door de coronacrisis. "Dit jaar waren de slechtste weken qua vraag en prijzen de tweede en derde week van december, terwijl die meestal precies de beste van het seizoen zijn. De toenemende onzekerheid als gevolg van het stijgende aantal besmettingen in de afgelopen weken in heel Europa heeft duidelijk een impact gehad op het consumptiegedrag".

Op dit moment zijn er al telers die hun kakipercelen verlaten of de bomen beginnen te rooien. "Het rooien van bomen is al bezig op sommige percelen en dat is het gevolg van enkele moeilijke seizoenen. Alles wijst er ook op dat nog meer telers de komende maanden dit voorbeeld zullen volgen." Volgens sommige boomkwekerijen is de afzet van kakiplanten in Spanje volledig tot stilstand gekomen, terwijl de export wel nog mooi doorloopt naar landen waar het areaal toeneemt, zoals Italië, Frankrijk, Uruguay, Azerbeidzjan of Peru.

Onlangs heeft het Peruaanse ministerie van Landbouwontwikkeling en Irrigatie (Midagri) trouwens groen licht gegeven voor de import van Spaanse kaki’s mits ze aan een koudebehandeling worden onderworpen. "Op deze manier breiden we onze exportmogelijkheden buiten Europa uit. Dit jaar hebben we nog niet kunnen exporteren naar Peru, onder meer omdat de productie erg beperkt was, maar we hopen dat volgend seizoen wel te kunnen doen eens het proces van de koudebehandeling op peil staat. We hopen volgend jaar overigens vooruitgang te boeken in al onze overzeese bestemmingen”, besluit Pascual Prats.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven