Tomatenrassen resistent tegen de beruchte ToBRFV ziekte beschikbaar

TomaTech kondigt de lancering aan van haar assortiment Tomato Brown Rugose Virus (ToBRFV) resistente rassen, direct beschikbaar voor het komende seizoen.

Gemiddelde resistentie voor ToBRFV (symptoomloos) versus niet-resistent (zichtbare symptomen).

High Tech is koploper
In de laatste 3 jaar heeft het TomaTech R&D team hun energie, tijd en bronnen gefocust op het onderzoeken van genetische bronnen van ToBRFV. Ze hebben geïnvesteerd in het ontwikkelen van een efficiënt en betrouwbaar systeem om genotypen en fenotypes te evalueren op grote schaal en nu lijkt het erop dat dit hen spectaculaire resultaten brengt. 

"We hebben een heel efficiënt, geavanceerd controlesysteem ontwikkeld, gebaseerd op gecontroleerde inoculatie en moleculaire technologie die duizenden planten tegelijk scant om actieve virusinfecties te identificeren en te isoleren, in hele moeilijke veldomstandigheden in een grote verscheidenheid aan tomatencultivars," legt Dr Assaf Eybishtz uit. Hij is de hoofdonderzoeker voor ToBRFV bij TomaTech. "We zijn voortdurend rassen aan het testen onder de meest zware omstandigheden, uit deze jarenlange resultaten hebben we ToBRFV resistentielijnen kunnen isoleren, identificeren en produceren. Die hebben we nu in onze belangrijkste commerciële rassen in Sicilië veredeld. 

Dr Favi Vidavski, TomaTech President en hoofd van R&D: "Ons unieke proefsysteem, samen met onze focus en mogelijkheid om snel beslissingen te maken gebaseerd op de resultaten, heeft het mogelijk gemaakt om onze eerste groep commerciële ToBRFV resistente rassen succesvol te identificeren en ontwikkelen, en die zijn nu beschikbaar voor onze klanten."

TomaTech is nu in het proces van het introduceren van IR resistentie in hun hele veredelingsprogramma, terwijl ze ook de resistentie breder en dieper maken, om de volgende fase van hoge resistentie (HR) te bereiken, wat ze binnenkort hopen te doen. Deze resistente commerciële rassen hebben een grote verscheidenheid aan segmenten, van Mini Pruimtomaten voor Spanje, als Cluster, Datterino en verschillende speciale rassen, waaronder een van de meest populaire pruimtomaten in Italië, bekend om haar smaak en diepe rode kleur. Deze hebben allemaal gemiddelde resistentie, wat betekent dat ze stabiel en symptoomloos zijn voor ToBRFV. 

ToBRFV over de hele wereld
De verschijning van ToBRFV in commerciële tomatenteelt zorgde voor een serieuze bedreiging voor tomatentelers over de hele wereld, zorgend voor veel schade aan commerciële rassen, met tot 50% oogstverlies, en heeft een significante uitdaging gevormd voor tomatenveredelaars. 

TomaTech heeft zich tot doel gesteld deze uitdaging aan te gaan en koploper te worden in het aanbieden van resistente ras oplossingen voor telers, waarbij ook wordt gezorgd dat de rassen goed zijn voor in de winkel en dat de consument gezonde, mooie en smakelijke tomatenrassen kan blijven kopen. 

TomaTech heeft zich erop toegelegd de strategische beslissing te maken om gebruik te maken van bronnen en veel te investeren in het ontwikkelen van resistentie voor al onze bestaande en komende commerciële rassen aangepast voor high-tech én niet-verhitte kassen. "TomaTech zal inspanning en bronnen blijven investeren in het zorgen voor oplossingen voor onze telers, en nog meer inspanning in het combineren van landbouwinputs met smaak en vruchtkwaliteit. "Ik beloof onze klanten te blijven verrassen met meer innovaties," zegt Ofer Ben Zvi, CEO TomaTech trots. 

Dolce de Vita voor Italië
In de herfst van 2018 werden symptomen gezien in tomaten in Sicilië, en tegen Mei 2019 werd ToBRFV gevonden op tomaten in het binnenland van Italië. Ondanks hygiëneprotocollen en speciale units die werden gecreëerd om ToBRFV te monitoren en diagnoses te stellen, is het een serieuze bedreiging gebleven voor telers in het land dat een van Europa's grootste tomaatproducerende en -consumerende markten is. Om deze reden heeft TomaTech beslist de ontwikkeling van haar ToBRFV resistente rassen hier te concentreren.

"We hebben gekeken naar de belangrijkste segmenten in Italië, en hebben ons erop gefocust om hier een oplossing voor te vinden," zegt Fabio Pappalardo, TomaTech's regionale manager voor Italië & West Europa. "We zijn blij te kunnen aankondigen dat we succesvol zijn geweest in het ontwikkelen van ToBRFV resistentie in onze belangrijkste commerciële rassen in de Pruim, Datterino en Cluster types voor Italië, en dat we snel ook een aantal nieuwe speciale types zullen hebben."

Voor meer informatie:
TomaTech
www.tomatech.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven