Overzicht wereldmarkt avocado

De prijs voor avocado’s is op de wereldmarkt gestegen in de afgelopen weken door een kleinere aanvoer en een tekort aan grote maten. Momenteel zijn het vooral Mexico en Chili die de markt domineren maar de volumes worden minder. In Europa is er ook een switch naar Israël, Spanje en andere landen rond de mediterraan die nu in het hoogseizoen zitten. De verwachting van veel handelaren is dat de prijzen hoog zullen blijven.

Nederland: Stabiele, hoge prijzen voor avocado’s
In Nederland was er een goede verkoop voor de feestdagen van avocado’s met stabiele, hoge prijzen. Importeurs verwachten dat deze marktsituatie de komende weken nog wel aan zal houden. Vanuit Colombia worden er minder Hass-avocado’s aangevoerd, waardoor die prijzen hoger zijn dan de traditioneel duurdere Spaanse Hass-avocado’s. Voor de Greenskin-avocado’s is het hoofdzakelijk Israël wat de klok slaat met Pinkerton. Die markt wordt gekenmerkt door een tekort aan grote maten en ook die prijzen liggen op een hoog niveau.

Duitsland: Moeizame avocadomarkt
Als gevolg van de huidige marktontwikkelingen en de verlenging van de lockdown verloopt de avocado-markt uiterst moeizaam. Door de
horecasluiting wordt er in de groothandel duidelijk minder volume afgenomen, daarnaast is er nog altijd een tekort aan luchtvrachtcapaciteit.

De volumes zijn over de gehele linie stabiel en er zijn weinig excessen. Prijzen in de groothandel schommelen rond de 10-12 Euro per colli. “De huidige meerprijs voor luchtvracht in combinatie met het seizoensgebonden aanbod aan Europese zuidvruchten maakt dan men eerder citrus en granaatappels dan ananas en avocado’s afneemt. Dat zien we duidelijk terug in de marktsituatie”, aldus een groothandelaar.

Frankrijk: Meerdere origines op de markt
Er zijn ongeveer 6 origines op de Franse markt aanwezig. Momenteel lopen Mexico, Chili en Columbia op hun einde en komen de eerste avocado’s binnen uit Israël, Spanje en andere mediterrane landen. Door het koude weer en de regen is het oogsten echter beperkt. De prijzen zijn iets gestegen maar de vraag blijft momenteel stabiel.

Spanje: vooruitzichten voor januari en februari gunstig
Dit jaar zal de avocado-oogst naar verwachting ongeveer 10% kleiner uitvallen in de regio Malaga, het belangrijkste productiegebied van dit subtropische fruit in Spanje, hoewel dit zou kunnen worden gecompenseerd door de start van de productie van nieuwe plantages in andere productiegebieden rond Granada, Cádiz, Valencia, Huelva en Portugal. Het Spaanse avocadoseizoen begon in oktober met het ras Bacon, dat in de eerste weken een goede afzet kende. Vanaf eind oktober daalde de verkoop met ongeveer 30-40% doordat de onzekerheid toenam, terwijl de pandemie zich over de hele wereld bleef verspreiden en de inperkingsmaatregelen in elk land en elke regio strenger werden.

Na de ergste kerstcampagne van de afgelopen 10 jaar begint de verkoop zich nu te herstellen. In de afgelopen 3 weken is er veel speculatie in Spanje en zijn de prijzen te hoog, rond de 3 à 3,50 € per kilo uit het veld. Met die prijzen bleef de vraag hangen, maar nu beginnen Europese retailers meer uit Spanje te halen. Toch zijn er veel origines op de markt, zoals Colombia, Mexico, Israël en de laatste fase van Chili, wat voor verwarring op de markten zorgt.. Volgens een Spaanse importeur, teler en handelaar loopt Chili nu bijna ten einde, is de beschikbaarheid van Colombiaanse avocado's beperkter en is de kwaliteit van Mexicaanse avocado's lager. Daarom hebben Spaanse avocado's betere opties op de markten en vinden ze tot maart een interessant gat. De vooruitzichten voor de maanden januari en februari zijn goed voor de verkoop. De horeca is in veel landen nog steeds gesloten en het beïnvloedt de verkoop, maar over het algemeen zal er een goede vraag zijn als er niet te veel gespeculeerd wordt. Vanaf maart zal er meer concurrentie zijn aangezien Peru en Kenia aan hun seizoenen beginnen. Peru verwacht dit jaar zo'n 20% meer productie. 

Zuid-Afrika: Volgende maand eerste oogst van de vroegste avocado’s
In januari is er schaarste van avocado’s op de binnenlandse markt. De prijzen liggen rond de 32 ZAR (1,70 euro) per kilo.

De vroegste avocado’s in Zuid-Afrika worden tegen volgende maand geplukt in de meeste noordelijke regionen zoals in Levubu in de provincie Limpopo. De weersomstandigheden zijn er momenteel goed. Er is veel regen gevallen dat de reservoirs heeft aangevuld. Het is echter te vroeg om al een schatting te geven over het komende seizoen maar het is de verwachting dat er meer avocado’s op de markt komen door meer aanplantingen van avocadobomen. Eerder werd wel een quote opgepikt van de CEO van de Zuid-Afrikaanse Subtropical growers association dat de vruchtzetting niet zo goed is van de avocado’s als waar men eigenlijk op had gehoopt.

Verenigde Staten: Stijgende prijzen voor avocado’s
Na een aanzienlijke daling is de prijs voor avocado’s gestegen en zal dat mogelijk blijven doen. Momenteel is Mexico de enige speler op de markt die avocado's verscheept, terwijl Peru, Chili en Californië buiten het seizoen zijn. Californië verwacht in april weer avocado’s te zenden naar de markt. “In Mexico is de oogst inmiddels verplaatst naar de hoger gelegen gebieden,” vertelt een importeur uit North Carolina. “De productie is nu lager dan twee weken geleden. In sommige gebieden zijn de oogstvergunningen beperkt van 180 per dag tot 120 oogstvergunningen per dag, per gemeente. Zo probeert men de prijzen te verbeteren.” Door het aanbod terug te schroeven ging de prijs voor Mexicaanse avocado’s omhoog. Van 19 dollar per karton voor 48’s naar 26 dollar per karton. Men verwacht dat de prijzen verder zullen stijgen in januari en februari.

Naast het temperen van de oogst in Mexico zijn er meer factoren die nu een rol spelen. Begin 2021 trad er vorst op in Mexico waardoor duizenden hectares kunnen zijn getroffen. Dat heeft eventueel ook gevolgen voor de oogst van volgend jaar. Telers in Mexico maken zich ook zorgen dat de vorst blijft aanhouden in januari. Toch zijn de telers gemotiveerd om te blijven plukken aangezien er ook al bloei is in de bomen. Met de avocado’s rijp voor de pluk nog aan de boom kan dat immers zorgen voor kleinere maten. Dit jaar wordt er 71.000 ton meer aan avocado’s verwacht dan vorig jaar.

Mexico: Meer volumes naar Europa
De productie verloopt goed, maar door de lagere vraag door sluitingen van foodservice is er een klein overaanbod op de markt. De staat Michoacán exporteert meestal bijna al zijn avocado's naar de Verenigde Staten, maar heeft de afgelopen maand een deel van zijn volumes naar de EU verplaatst omdat er niet genoeg vraag is in de VS. De staat Jalisco kan niet exporteren naar de VS, dus de EU is al een normale markt voor hun avocado's, maar met de volumes die nu ook uit Michoacán komen, zorgt dit voor een hoog aanbod op de markt. De prijzen voor Mexicaanse avocado's zijn aanzienlijk gedaald, ongeveer 50% in vergelijking met vorig jaar. Jalisco werkt eraan om toegang te krijgen tot de Amerikaanse markt voor hun avocado's, wat de producenten daar veel nieuwe kansen zou bieden, aangezien de VS een van de grootste afnemers van avocado's ter wereld is. Dit jaar wordt er 71.000 ton meer aan avocado’s verwacht dan vorig jaar.

China: Meer origines toegestaan op de Chinese markt
Steeds meer landen hebben vorig jaar toestemming gekregen om avocado's naar China te exporteren en ook de variatie van avocadovariëteiten wordt steeds diverser.
Momenteel domineren Chili en Mexico op de markt, hoewel Chili ver op zijn einde komt en de aandacht hier meer opschuift naar de kersen. De kwaliteit van het Mexicaanse fruit varieert, waardoor de prijs sterk verschilt. Ook de Mexicaanse import staat voor logistieke uitdagingen. Schepen komen niet op tijd aan. De producten die op dat moment op de markt worden verkocht, zijn dus afkomstig uit eerdere opslag.

In het laatste jaar exporteerden ook de Dominicaanse Republiek en Colombia naar China. Vooral Colombia is populair onder de Chinese importeurs en enkele bedrijven hebben hun partijen opgevoerd. Toch blijven er problemen met de import door het coronavirus. Avocado’s uit Californië hebben ook kans op toelating op de Chinese markt.

Enkele Chinese avocadobedrijven beginnen met het telen van binnenlands fruit in de provincie Yunnan en investeren in lokale centra voor het rijpen van avocado's. Chinese bedrijven verwachten dat de markt zich beter zal herstellen en de consumentenvraag zal toenemen na het kersenseizoen. Dit komt omdat avocado wordt beschouwd als ‘superfruit’, mensen hebben de neiging om gezonder te eten na het coronavirus in China.

Australië: Kleinere oogst biedt kansen voor Nieuw-Zeeland en Chili
Australië is nu ver in het zomerseizoen en zoals verwacht is de aanvoer afgenomen. Het grootste deel van de binnenlandse productie in deze tijd van het jaar is West-Australië, met enkele kleine hoeveelheden uit Central New South Wales en de Tristate (Victoria, South Australia en de rest van New South Wales).

Tijdens de kerstperiode leverde Nieuw-Zeeland eigenlijk het grootste deel van de leveringen aan Australië, en voor het eerste seizoen werden ook kleine hoeveelheden vanuit Chili naar Australië verzonden. Deze mogelijkheid voor meer aanvoer vanuit Nieuw-Zeeland en de eerste Chileense zendingen werd mogelijk gemaakt door een kleiner dan verwachte oogst uit West-Australië, waar verschillende koude fronten en stormen het aanbod verminderden.

De brancheorganisatie Avocados Australia zegt dat dit waarschijnlijk een situatie zal zijn die uniek is voor het seizoen 2020/21 aangezien steeds meer van de nieuwe aanplant van het land online komt. Australië verwacht nog steeds ongeveer 115.000 ton te produceren tegen 2025, wat goed en echt voldoet aan de binnenlandse vraag van het land. De binnenlandse markt wordt nog steeds bevoorraad door Hass, hoewel een klein aantal boomgaarden in North Queensland zich naar verluidt voorbereidt op een vroege Shepard-oogst.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt mango

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven