Corona-update week 1:

Geen plaats in de schappen voor kalettes, ergernis om coronatestplicht en buitengewone omzetstijging in de retail

De tweede golf van het coronavirus en de daaropvolgende maatregelen van de lockdown houden Duitsland en de buurlanden nog steeds in spanning. Ook de eerste maanden van het jaar 2021 zullen overwegend nog in het teken van de pandemie staan. Hier de belangrijkste huidige ontwikkelen inzake corona met betrekking tot de groenten- en fruitbranche in Duitsland en Oostenrijk:

Sachsen: ergernis om coronatestplicht voor grenspendelaars
Bedrijven uit Sachsen hebben nog een week tijd om tests voor hun grenspendelaars uit Polen en Tsjechië te organiseren, meldt de Sächsische Zeitung. Bij Lausitzer Früchteverarbeitung in Sohland werken ook Polen en Tsjechen, waarvoor binnenkort nieuwe Saksische voorschriften gelden.

Vanaf volgende week moeten de grenspendelaars minstens twee keer per week op corona getest worden. Dit stuit op weerstand bij het management van het fruitverwerkingsbedrijf uit Sachsen.

Voor meer informatie:
http://www.lausitzer.de/de/  

Oostenrijk: "Geen plaats in de schappen voor bijzondere groentensoorten"
De Oostenrijkse retail heeft diens versassortiment in het kader van de coronavoorschriften beperkt tot de basisvoedingsmiddelen. Dat wil zeggen dat er nauwelijks nog bijzondere producten worden aangeboden. Hierdoor werden ook de Oostenrijkse kalettes, ook wel 'purple sprouts' genoemd, na enkele succesvolle verkoopjaren voor het eerst uit het assortiment geschrapt. "De ruimte in de schappen wordt momenteel alleen gebruikt voor de sterkste omzetdragers. Rariteiten worden daarom in tijden van corona niet aangeboden", aldus een woordvoerder van de Oostenrijkse exclusief leverancier Efko bij navraag door Freshplaza.de.

Het bedrijf uit Eferding heeft de kalettes in het afgelopen jaar nog succesvol aan Maximarkt, Interspar en Eurospar-filialen geleverd. Men moet nu in deze crisistijden echter op safe spelen, luidt het. "Wanneer het echter een normaal jaar geweest was, waren onze kalettes zonder twijfel weer in het assortiment opgenomen."

Voor meer informatie:
www.efko.com        

Duitse retail registreert grootste omzetstijging sinds 1994
De Duitse levensmiddelenhandel heeft uitgerekend in coronajaar 2020 de grootste omzetstijging sinds 1994 geregistreerd. Volgens schattingen van het Duitse Bureau voor de Statistiek (Destatis) heeft de retail reëel (gedefleerd) in totaal tussen de 3,9 en 4,3 procent, evenals nominaal (niet gedefleerd) tussen de 5,1 und 5,5 procent meer omzet behaald dan in 2019. 

De handel in levensmiddelen, dranken en tabakswaren zorgde in november 2020 reëel voor 0,8 en nominaal voor 3,4 procent meer omzet dan in november 2019. Daarbij lag de omzet van de supermarkten en hypermarkten reëel 1,3 en nominaal 3,9 procent hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. De gespecialiseerde levensmiddelenhandel (zoals bijvoorbeeld de gespecialiseerde handel in groenten en fruit, vlees, bakkerijproducten of dranken) realiseerde in dezelfde vergelijking reëel 3,1 procent minder omzet. Nominaal behaalde de branche hetzelfde resultaat als in november 2019.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven