Spaanse teelt van kweepeer klimt uit dal

De teelt van kweepeer is eerder beperkt. In Spanje wordt dit fruit in feite enkel geteeld voor de traditionele kweepeergelei en ook enkel door de bedrijven die dit product bereiden. In de afgelopen jaren is het areaal in Spanje aanzienlijk afgenomen door ziektedruk zoals onder andere het bacterievuur, een ziekte veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora. Toch lijkt het erop dat de teelt zich geleidelijk weer aan het herstellen is.

"Veel telers zagen zich door het bacterievuur genoodzaakt hun kweepeerbomen te rooien. De markt voor kweepeerplanten is zeer beperkt, ook omdat enkel de kwekers in bacterievuurvrije gebieden ze mogen afzetten. Wij behoren tot de gelukkigen", zegt Rosa Hernandorena, commercieel directrice van de Valenciaanse boomkwekerij Hernandorena. "We mogen plantmateriaal naar elk deel van Spanje en de wereld verzenden. We zijn daartoe gemachtigd mits het voorleggen van een fytosanitair paspoort voor elke plant. Nu beginnen we toch te zien dat er weer enkele nieuwe percelen worden aangeplant."

Rosa Hernandorena vertelt dat de afzet van kweepeerplanten (Cydonia oblonga) traditioneel gebaseerd is op tweejarige bomen met naakte wortels, maar dat deze manier van werken, ondanks het feit dat de teelt eerder beperkt is, aan modernisering toe is.

"Daarom begonnen we verschillende kweeksystemen te bestuderen om nieuwe en meer economische formaten te ontwikkelen die ook vlotter geleverd konden worden. Na een uitgebreide testperiode uitgevoerd door onze R&D-afdeling kunnen we nu het resultaat voorstellen van een eerste vermenigvuldiging op basis van micro-enten":

RD1-formaat:
1 jaar oude naakte wortel, hoogte 120-140 cm

RD2-formaat:
2 jaar oude naakte wortel, hoogte +140 cm

Het bedrijf heeft voor deze winter 4.500 exemplaren van het type RD1 beschikbaar. "Het ras dat we vermenigvuldigen is Wranja. Het heeft een gele, harige vrucht met een goede maatvoering en het fruit is rijp in de maand oktober. Het ras is zeer productief en zeer geschikt voor de bereiding van kweepeergelei. De boompjes kunnen van december tot en met maart worden aangeplant, maar de aanplant kan ook daarna nog gebeuren met plantmateriaal uit onze reservevoorraad in de opslag".

"De Provence-onderstam is een kloon van een kweepeerwortelstok gegroeid uit een zaadje, die wordt vermenigvuldigd door middel van stekken. Hij past zich goed aan aan kalksteenbodems en zorgt ervoor dat het geënte ras krachtig groeit en zeer productief is. Hij presteert zelfs beter dan BA-29", benadrukt Rosa Hernandorena. "Het plantmateriaal dat we gebruiken voor het vermenigvuldigen van de boompjes is voor de volle 100% afkomstig van onze moederbomen, die zowel op het vlak van ras als gezondheid grondig worden gecontroleerd", voegt ze eraan toe.

Enkele aanbevelingen voor de teelt
De meest aanbevolen plantafstand is 4,5 x 2,5 en maximaal 5 x 3, omdat de bomen een krachtige maar zeer gesloten groei hebben. Het gewas is niet veeleisend op het vlak van water. Het beste is een druppelirrigatiesysteem met korte maar frequente gietbeurten. Er moet vooral op worden gelet dat er niet té veel water wordt gegeven, aangezien een overdaad aan water nefast is voor de in de verwerkende industrie zo gewaardeerde suikers in het fruit.

"Er wordt ook aanbevolen de grond niet te bewerken om de wortels niet te breken, want dat zou de opbrengst verlagen. Het is ook belangrijk om de boom wijd te houden en alleen in de winter te snoeien, en niet in de lente of de zomer, wanneer de boom in blad staat. Hij heeft maar één keer per jaar een onderhoudssnoeibeurt nodig, om er de te grote takken uit te halen en wat ongewenste of kromme begroeiing te verwijderen", geeft de commercieel directrice nog aan.

"We organiseren ook bezoeken bij enkele teeltbedrijven in de streek rond Puente Genil, in de provincie Córdoba, het belangrijkste kweepeerteeltgebied in Spanje", besluit Rosa Hernandorena.

Voor meer informatie:
Rosa Hernandorena
Viveros Hernandorena
Tel: +34 96 253 26 81 (Spanje)
Mob: +34 687409583
comercial@hernandorena.com
www.hernandorena.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven