Brexit kan mogelijkheden scheppen voor afzet Ierse pootaardappelen

Charlie McConalogue, de Ierse minister van Landbouw, heeft gezegd dat er na Brexit mogelijkheden zijn om de teelt en levering van Ierse pootaardappelen uit te breiden ter vervanging van de import uit het VK. McConalogue gaf ook aan te verwachten dat er goede kansen zijn voor het vervangen van de aardappelimport voor de chipsmarkt. 

Via een amendement in december, waardoor het VK als 'derde land' werd aangemerkt, kwam het verbod op de import van consumptieaardappelen uit Engeland, Schotland en Wales te vervallen. Het importverbod werd ook voor een paar andere gewassen opgeheven, zoals appelen en aardbeien. De opheffing heeft echter geen betrekking op pootaardappelen. 

Hoewel de import van consumptieaardappelen uit Engeland, Schotland en Wales na 1 januari door mag gaan, moeten de zendingen wel vergezeld gaan van een geldig fytosanitair certificaat uitgegeven door de Britse National Plant Protection Organisation.  

Ondertussen gaan de onderhandelingen over het verzoek van het VK voor derde-landen equivalentie voor de export van gecertificeerde pootaardappelen naar de EU nog steeds door. 

Half december zei minister McConalogue dat Ierland één van de weinige regio's is die officieel in de EU-wetgeving wordt erkend als hoogwaardig teeltgebied voor pootaardappelen vanwege het feit dat het land vrij is van een aantal aardappelziekten die in andere lidstaten wel voorkomen.

De irishexaminer.com berichtte dat het certificeringsprogramma onder ander bemonstering van grond en aardappelen omvat en controles op ziekten en plagen. Dit hoogwaardige, ziektevrije pootgoed wordt aan de sector beschikbaar gesteld voor vermeerdering, geleverd aan commerciële telers en geëxporteerd. Fotobron: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven