Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Thomas Bos, Thomasol:

"Prijzen Spaanse kas- en vollegrondsgroenten schieten omhoog door koufront"

Tholen - Het koudefront dat in Italië al gaande is heeft zich inmiddels verplaatst naar Spanje en dat zorgt voor plotselinge tekorten in de Spaanse groentensector. "We hebben hier in Alicante nachten rond het vriespunt en in Almeria ook rond de 2-3 graden. Dan staat de productie gelijk stil", constateert Thomas Bos van Thomasol, die vanuit Alicante groothandels, retailers, im- en exporteurs met de in- en verkoop van Spaanse groenten en fruit voorziet.

"Daar komt bij dat we tot Kerst veel mooi, open weer hebben gehad. Iedereen was vooruit aan het oogsten. Doordat de productie nu stil is komen te vallen, komt dat extra hard aan. Het is niet eens zo dat de vraag zo sterk is, maar bij gebrek aan aanbod krijg je absurde prijzen. Met name bij de aubergines, courgettes en komkommers is die stijging gigantisch. Aubergines kosten nu 3 euro de kilo af-Spanje, dus dan moeten ze nog naar Nederland getransporteerd worden. Ook bloemkool is onbetaalbaar, maar ook niet te krijgen en broccoli is in een paar dagen gestegen van 80 cent naar 1,80 euro per kilo."

"Overigens lijken die hoge prijzen altijd een goudmijn, maar door de beperkte beschikbaarheid zijn die effecten niet zo groot. Je wilt tenslotte eerst je vaste klanten tevreden houden die altijd laden. Maar wat er beschikbaar is voor de vrije markt, is inderdaad hartstikke duur", aldus Thomas. "Daarbij wordt er van vandaag tot en met zondag flinke neerslag verwacht. Bij ons in Alicante betekent dat regen, maar op hoogte zal dat ook sneeuw zijn. In Madrid worden temperaturen van -10/-12 graden verwacht. Dat gaat ongetwijfeld resulteren in de nodige transportproblemen met de vrachtwagens die door Midden-Spanje moeten."

Tegelijkertijd houdt Thomas ook een slag om de arm. "De kou is er en we hebben met de gevolgen te maken. De neerslag moet nog komen  - vandaag tot komende zondag is de voorspelling - maar zoals ook vaker in dit soort situaties:  het is eerst zien en dan geloven."

Op sommige punten in de Guadalentín-vallei daalde het kwik zelfs tot 5 graden onder nul. Ook de groenteteelt in de streek Campo de Lorca is getroffen. Daar is de temperatuur de voorbije 14 dagen al vijf keer onder nul gezakt. De koudegolf zal volgens de voorspellingen nog de rest van de week aanhouden en er kan ook regen vallen.

"De schade aan de artisjokteelt is aanzienlijk. Het gewas is immers erg kougevoelig. Tussen de 50 en 60 procent van de artisjokken die klaar waren voor de oogst zijn zwart uitgeslagen en zijn niet meer geschikt voor de versmarkt”, zegt Mariano Zapata, manager van de Murciaanse veiling Mercagrisa. "Na enkele weken van belachelijke prijzen wordt er nu toch meer geld neergeteld voor de artisjokken omwille van de schaarste", voegt hij eraan toe.

Alfonso Gálvez, secretaris-generaal van de afdeling Murcia binnen de telersvereniging Asaja, legt uit dat naast de artisjokken ook de tuinbonen en gewassen onder plastic, zoals courgette, bijzonder hard getroffen zijn. “Bovendien loopt de teelt van sla, bloemkool en broccoli nu vertraging op in Campo de Cartagena en de Guadalentín-vallei".

Volgens Javier Soto, voorzitter van de afdeling ijsbergsla binnen de telers- en exporteursvereniging Proexport, is de sla-oogst door de vorst van de afgelopen dagen met 40% procent gedaald in vergelijking met de gebruikelijke volumes.

"Na een normale september- en oktobermaand waren november en een deel van december ongewoon warm, waardoor de teelt van bladgroenten, broccoli en bloemkool wat voor op schema lag. Hierdoor zijn er momenteel sowieso al minder volumes beschikbaar en dat wordt nu extra duidelijk door de vorst van de voorbije dagen. De productie is beperkt, maar onze oogstcapaciteit ook. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn niet rooskleurig. Er worden weer lage temperaturen verwacht, maar ook regen en dat zal de situatie nog wat meer compliceren, terwijl de vraag nu net redelijk goed is, vooral dan vanuit het Verenigd Koninkrijk na een korte periode van aanvoertekorten. De volumes bladgroenten en koolsoorten zullen naar verwachting de komende weken beperkt blijven."

Voor meer informatie:
Thomas Bos
Thomasol Gestion SL
C. Venta de la Remuda nr. 8
03560 El Campello 
Alicante - España 
Telephone: 0034 965 060 305
info@thomasol.eu   
www.thomasol.eu

 

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven