Henk Vlaeminck, Van Dijk Foods Belgium

“Winterweer Spanje zorgt voor extreem hoge groenteprijzen”

Tholen – “Hoewel de Kerstdagen anders zijn verlopen dan andere jaren, mogen we zeker niet klagen”, vertelt Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods België. “We hebben een mooie verkoop gehad voor de feestdagen. De ene producten hebben het wel beter gedaan dan de andere. Omdat er minder feesten waren, verkochten we wat minder luxeproducten, maar de wat meer gangbare producten hebben dit verlies goed kunnen compenseren.”

“Voor Spaanse producten zitten we in een moeilijke periode op het moment. Het koude weer met de grote hoeveelheid sneeuw heeft ervoor gezorgd dat er minder aanvoer is van groenten, waardoor deze superduur geworden zijn. Voor sommige producten zijn de prijzen wel 100 tot 150% gestegen. De prijs van courgettes is maal drie gegaan. Ze lagen rond de €4,-/€4,50, maar inmiddels zijn de prijzen gestegen tot bijna €13,-. Dit geldt ook voor paprika’s, aubergines en andere groenten. Tevens is het vandaag een feestdag in Spanje, waardoor 90% van de bedrijven stilligt. Alles bij elkaar resulteert in een tekort”, concludeert Vlaeminck.

Voor druiven geldt momenteel een super goede verkoop. “De vraag is zeer goed en er is zeker geen overaanbod op de markt, waardoor de prijzen best hoog zijn voor de tijd van het jaar. Desondanks verkopen ze goed. De druiven komen op dit moment voornamelijk uit Peru, maar ook Zuid-Afrika en Namibië zijn gestart”, zegt Henk. “Er is vraag naar alle soorten en variëteiten en kleuren, maar vooral de goede seedless variëteiten zijn erg populair. We kunnen eigenlijk wel spreken van een klein tekort, want bij aankomst in de havens zijn de druiven zo goed als verkocht.”

“Naast druiven zijn ook frambozen populair op dit moment. Ook voor deze producten kunnen we spreken van een tekort. Met Spaanse aardbeien zijn we midden december gestart. Dat is vroeger dan andere jaren vanwege het mooie weer in het najaar. Nu met het koude weer zullen heel wat producties vertraging oplopen. De aanvoer van citrus loopt wel goed door en is de situatie goed voor de tijd van het jaar”, besluit Henk.

Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods Belgium
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver
+32 15 55 65 61
henk@vdfb.be  
www.vandijkfoods.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven