Westkaap komt er zonder kleerscheuren af

Regen beschadigt druivenoogst in Zuid-Afrikaanse regio Orange River

De hevige regenval in Noordkaap, waarbij in twee dagen tijd meer dan 100mm neerslag viel, kwam voor velen in deze door droogte geteisterde regio als geroepen, maar voor de lokale druiventelers in Orange River viel de regen op een ongelukkig moment omdat een derde van hun druivenoogst nog moet worden geplukt.

De bruine kleur laat het wegspoelen van het land zien, niet van de Orangerivier 

In Kakamas viel 75 tot 100mm regen. De drooggevallen beekjes die uitmonden in de Orangerivier zijn vanwege de regenval weer tot leven gekomen maar de rivier zelf is niet buiten haar oevers getreden. De neerslag is van enorm belang voor de door droogte getroffen Kalahari en de veehouders die er wonen. Voor de plaatselijke druiventelers komt de regen echter op een buitengewoon ongewenst moment. 

"Dit is slecht nieuws voor ons want in Orange River werd tot nu toe nog maar 65% van de druivenoogst verpakt. Late teeltgebieden, zoals Augrabies, Kanoneiland, Upington en Kakamas, verpakken hun druiven doorgaans tot en met de eerste week van februari," vertelt Alwyn Dippenaar, voorzitter van de Orange River Producers' Association. 

Nevel boven een druivenboomgaard in Orange River nadat de regen weg is getrokken (Foto: Alwyn Dippenaar)

“Er is zeker veel schade maar het is nu nog te vochtig om een raming van de omvang te maken. Pas wanneer het weer droger is dan kunnen we de boomgaarden in om de schade op te maken. Er is echter geen ras dat bestand is tegen dit soort neerslaghoeveelheden."

Late rassen zouden de dans kunnen ontspringen
Hij benadrukt dat de kans bestaat dat de schade aan de rassen die nog niet op kleur zijn gekomen, en die pas vanaf half januari rijpen, te verwaarlozen is. Pas nadat het weer 48 uur zonnig weer is geweest, kan er beoordeeld worden hoe groot de impact van de regenval is geweest. De neerslag is ook ongunstig voor de rozijnensector. 

Hij voegt eraan toe dat afnemers de regenval in Orange River niet in verband moeten brengen met het druivenseizoen dat net van start is gegaan in de regio's Pikeltberg en Paarl, die zich zo'n 600km zuidelijker in Westkaap bevinden. 

"Er zal een grote aanvoer van druiven uit Westkaap zijn, aangezien deze regio niet getroffen is."

Alwyn merkt op dat er de komende twee dagen geen fruit kan worden geplukt of verpakt en dat betekent voor deze week een capaciteitsverlies van 60%.

Vochtigheid in boomgaarden onder plastic zou problemen kunnen geven
Magdalena du Plessis van het biologische druiventeeltbedrijf  Carpe Diem in Upington zegt dat het in jaren niet meer zo hard geregend heeft. 

“De weken 1,2 en 3 zijn voor ons belangrijke weken voor het verpakken en het is dan ook een trieste situatie. We hebben geluk gehad dat er tot nu toe weinig neerslag gevallen is. Er werd een regenachtig seizoen voorspeld maar hier hadden we niet op gerekend! We hebben echter wel regen nodig want we kampen hier al vele jaren met droogte."

Momenteel zijn de rassen Thompson, Timco, Sweet Celebration, Sweet Globe, Allison en Scarlotta Seedless aan de beurt om te worden geoogst in de regio Orange River. 


Klik hier of op bovenstaande foto voor de video


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven