Groot-Brittannië

Veel bestellingen werden te laat geleverd op de eerste dag van het nieuwe Brexit-akkoord

Handelaren op de Londense groothandelsmarkt voor groenten en fruit, New Spitalfields, vertelden dat groenten- en fruitzendingen vanaf het continent gisteren aan zijn gekomen, maar dat veel bestellingen op de eerste dag van het nieuwe Brexit-handelsakkoord 24 uur te laat waren. Vrachtwagens reden 's nachts vanuit Spanje, Italië, Frankrijk, Polen en Nederland om in de vroege ochtend hun producten af te leveren.

Goederen worden over het algemeen 's ochtends besteld voor levering 's nachts of de volgende dag, maar volgens de handelaren eisten leveranciers in landen als Nederland een extra dag voor de leveringen, wat leidde tot een aantal tekorten op maandagochtend, volgens standard.co.uk 

Een handelaar van Evergreen fruit and veg: "Het is een beetje rommelig, om eerlijk te zijn. Er zijn vertragingen in het inkomende transport." De nachtelijke ladingen verliepen echter vrij vlot, met weinig vertragingen in de havens.

Andrew Thorogood van fruit- en salade-importeur Thorogood & Sons: "Het loopt allemaal wel, maar het is nog te vroeg om er echt iets over te kunnen zeggen. De chauffeurs vertellen dat het in Calais vrij gemakkelijk verliep, maar het is nu wel een zeer rustige week. We moeten de leveranciers iets meer op voorhand informeren, en Spanje moet je toch één of twee dagen geven."

Christopher Hutchison van fruit- en salade-importeur Kemsley & Co zei dat de volledige impact van Brexit pas volgende week voelbaar zal zijn, als de routes drukker worden en de voorraden afnemen. Volgens hem hadden de Nederlandse handelaren een heffing van € 166/lading in rekening gebracht. "We hebben net 13 pallets gelost van één vrachtwagen en in dat geval is het niet zo erg, maar als je één pallet koopt, dat zijn 150 dozen, heb je het over € 1,10/doos en dat is extreem duur."

Paul White van Aberdeen & Stanton, een groente- en kruidengroothandelaar voor restaurants en detailhandelaren, vertelde dat zijn bedrijf vooruit had gepland, maar anderen in de markt niet. Daardoor kon hij nu grote partijen wortelen, kool en andere groenten afzetten aan andere groothandelaren in de markt.

Het algemene oordeel was dat de exporteurs in Europa een manier zullen vinden voor de moeilijkheden die zij in de havens tegenkomen.

White: "Nederland moet wel aan ons verkopen, we zijn te belangrijk voor hen om te stoppen. Spanje heeft problemen met zijn toeristensector. Het is echt niet grappig, want als ze geen vers fruit en groenten verkopen, wat hebben ze dan in de aanbieding? Tegels?"

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven