Robert Doig - Caledonian Potatoes

'Uitzondering voor export van pootaardappelen van de EU naar het VK is een 'groot onrecht'"

Er zijn gesprekken met de Europese Commissie gaande over de derde-land equivalentie voor agrarisch teeltmateriaal, fytosanitaire verboden en aanpassingen van het Northern Ireland Protocol. Zoals het er nu voorstaat is het VK niet volledig aangemerkt al gelijkwaardig derde land maar de EU heeft ervoor gestemd om een aantal fytosanitaire verboden op te heffen, zo laat de AHDB in een verklaring weten. 

Consumptieaardappelen
De EU stemde in het PAFF-comité (Plants, Animals, Feed and Food), voor het opheffen van het verbod op de export van consumptieaardappelen naar de EU en Noord-Ierland. Hierdoor is per 1 januari 2021 de export van consumptieaardappelen van het VK naar de EU en van het VK naar Noord-Ierland toegestaan. 

Pootaardappelen
Pootaardappelen vallen voor de export onder een andere categorie dan consumptieaardappelen en vanaf 1 januari 2021 is de export van pootaardappelen van VK naar EU of van het VK naar Noord-Ierland niet langer toegestaan. De EU heeft laten weten geen permanente wijziging van het verbod op pootaardappelen te overwegen. Dit op grond van het feit dat de regelgeving in het VK niet op één lijn zit met  de EU-regels, zoals bijvoorbeeld met Zwitserland wel het geval is. De onderhandelingen over de derde-landen equivalentie blijven open maar naar verwachting zal er tot later dit jaar weinig veranderen. 

Als EU-lidstaat exporteerde het VK jaarlijks in de wintermaanden 30.000 ton pootaardappelen naar het Europese vasteland, waarvan zo'n 20.000 ton (ter waarde van €15 mln) afkomstig uit Schotland.

Robert Doig, directeur van het pootaardappelteeltbedrijf Calendonia Potatoes, laat weten dat het onwaarschijnlijk is dat de EU toestemming zal verlenen voor de export van Brits pootgoed. "Ik denk niet dat we ooit toegang krijgen en al zeker niet op korte termijn."

"Er is voor dit voorjaar al een uitzondering gemaakt voor de export van pootaardappelen vanuit de EU naar het VK. Er is duidelijk sprake van een groot onrecht. Dit moet veranderen. We moeten dus of toestemming krijgen voor de export naar de EU of de EU moet een verbod opgelegd krijgen voor de export van pootgoed naar het VK."

"We hebben behoeft aan duidelijkheid en snel ook want als Britse telers in 2022 al hun pootaardappelen aan de Britse markt gaan leveren dan moeten zij nu al aanpassingen maken voor het planten in het voorjaar van 2021."

Het handelsakkoord met Egypte biedt nog steeds bescherming voor de grootste afzetmarkt voor de Britse export. Het VK exporteert echter ook pootaardappelen naar onder meer Israël, Marokko en de Canarische Eilanden en ook met deze markten werden er akkoorden gesloten. 

Robert vertelt dat hij erin geslaagd is om maar liefst 80% van de pootaardappelen van dit seizoen voor het begin van het nieuwe jaar op de EU-markt af te zetten. Er zijn echter ook rassen in ontwikkeling, die bestemd waren om voor proeven naar de EU te worden verzonden maar die nu niet meer kunnen worden geëxporteerd. Dit vormt één van de grootste uitdagingen voor veredelaars aangezien er forse investeringen gemoeid zijn met deze nieuwe rassen. 

"Onze registratiekosten zijn al verdubbeld en we kunnen het ons niet veroorloven om ook de kosten van proeven en ontwikkeling te verdubbelen. Het is al een hoog risicosector die forse investeringen vereist. Tenzij we de zekerheid hebben dat we in de toekomst naar de EU mogen exporteren is het gewoonweg niet reëel om te investeren in rassen voor deze markt."

 

Voor meer informatie: 
Robert Doig
Caledonia Potatoes
Tel: +441738 446 723 
robert@caledoniapotatoes.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven