Gemüsegärtnerei Kalkriese teelt 70 ton bio-witlof per jaar

Duitse bio witlofteler viert 25 jaar lustrum

Normaal gesproken hebben planten licht nodig om te groeien. Maar witlof groeit, net als de asperge, in het donker. Wanneer men witlof onder licht zou telen, zouden zijn bladeren groen en zeer bitter worden. Een witlofteeltbedrijf heeft dus wat ervaring nodig.

Gemüsegärtnerei Kalkriese teelt deze wintergroente sinds meer dan vijfentwintig jaar. Hier loopt de teelt momenteel op volle toeren. Met een teelthoeveelheid van tot wel 70 ton per jaar is Gemüsegärtnerei Kalkriese het op twee na grootste bio-witlofteeltbedrijf in Duitsland.

"In Frankrijk en België heeft witlof een vaste plaats op het menu, bij ons is witlof niet zo populair. Dit komt waarschijnlijk door de bitterstoffen. Maar wanneer men witlof op de juiste wijze bereidt, heeft witlof veel te bieden. In een salade, in combinatie met fruit, noten en kaas, smaakt witlof erg goed", meldt het traditionele bedrijf.


Een blik op de witlofteelt / Foto: Gemüsegärtnerei Kalkriese 

Arbeidsintensief teeltproces
De witlofteelt is bijzonder arbeidsintensief en gaat bovendien met uitdagende kwaliteitscriteria samen. Na de worteloogst in de herfst worden de planten verder grootgebracht. "Om ervoor te zorgen dat uit de wortels in de navolgende weken een goede witlof groeit, moeten ze aan het bovenste uiteinde ongeveer 3–5 cm groot zijn en mogen ze in de lengte de 20 cm niet overschrijden."

Bovendien moet het loof precies afgesneden worden. "Het mag niet te kort en niet te lang af worden gesneden, anders groeit er uit de wortel ofwel helemaal geen witlof, ofwel één die heel slordige bladeren heeft of meerdere die echter heel klein en miezerig blijven. De geselecteerde wortels worden dicht tegen elkaar aan met de hand in teeltbakken gezet en in temperatuurgeregelde donkere kamers ongeveer vier weken groot gebracht. Daarna is de witlof, als alles goed gaat, klaar om te oogsten."

Voor meer informatie:
GGBE GmbH
Alte Heerstraße 20
D-49565 Bramsche-Kalkriese
Telefoon: 05468 93875-0
Fax: 05468 93875-10
E-mail: info@gemuesegaertner.de 
Web: www.gemuesegaertner.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven