Spaanse AGF-export sluit 2020 af met €14,2 mld

Volgens ramingen van de Spaanse AGF-beroepsfederatie Fepex is de Spaanse export van verse groenten en fruit in 2020 ondanks de vele uitdagingen met 5% in waarde gegroeid tot €14,2 mld, terwijl het geëxporteerde volume vergelijkbaar is met dat van 2019, namelijk 13,5 mln ton. Fruit was goed voor €8,1 mld, groenten voor de resterende €6,1 mld.

In het coronajaar 2020 werd de groente- en fruitsector erkend als een essentiële beroepsactiviteit. Tijdens de lockdown werd de productieve en commerciële activiteit gehandhaafd om de bevoorrading van de eigen bevolking en de buitenlandse markten te garanderen. De sector paste zich snel aan aan de vele belangrijke veranderingen ingegeven door de uitzonderlijke aard van de situatie. De bedrijven moesten zowel op het veld als in de pakstations diverse veiligheidsmaatregelen navolgen, wat heeft geleid tot een forse stijging van de productiekosten. Aan vraagzijde heeft corona tijdens de lockdown van maart tot en met juni de consumptie van de Spaanse huishoudens gestimuleerd, met een groei van 13% in maart, 40% in april, 22% in mei en 11% in juni vergeleken met dezelfde maanden van 2019.

Ook Brexit heeft gedurende het hele jaar 2020 de sector in de ban gehouden. Ook al groeide de export naar het VK, de derde belangrijkste bestemming voor Spaanse groenten en fruit, met 8% tot en met oktober 2020, goed voor een totaal van €1,547 mld, toch hielden Fepex en zijn leden met alle mogelijke toekomstscenario's rekening, inclusief een no-deal en de invoering van importtarieven ter waarde van €198 mln per jaar. Uiteindelijk vermijdt het akkoord dat op de dag voor kerst is bereikt de importheffingen, maar het extra papierwerk en de douanecontroles vanaf 1 januari 2021 zijn een feit.

De toenemende concurrentie van import uit derde landen was een ander belangrijk thema in 2020. De import is tot en met oktober met 7% gestegen en 64% is afkomstig uit derde landen. Het gaat vooral om voor Spanje strategische gewassen, aangezien de productiekalender van die derde landen grotendeels samenvalt met die van Spanje. Daarom is Fepex van mening dat een van de uitdagingen voor 2021 een eerlijker handelsbeleid is met een correctie van de oneerlijke concurrentie waar de Europese telers momenteel moeten tegen opboksen. Ook moet er volgens de organisatie ingezet worden op de verbetering van het concurrentievermogen van de Spaanse producties in het licht van de globalisering van de Europese markt, die nog steeds de belangrijkste bestemming is voor de Spaanse groenten en fruit.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven