EU overweegt gewasberschermingsmiddel voor citrus en kaki’s te verbieden in strijd tegen Zuid-Afrikaanse cotonet

De Valenciaaanse telersvereniging AVA-Asaja meldt dat de Europese Unie aan het onderzoeken is of het gewasbeschermingsmiddel sulfoxaflor niet beter verboden wordt. Dit insecticide wordt gebruikt in de strijd tegen de Zuid-Afrikaanse cotonet. Het verbod dreigt volgens de organisatie de strijd tegen dit insect verder te belemmeren en de schade aan citrus en kaki’s nog te verhogen.

Volgens de organisatie werden de toegestane stoffen in de strijd tegen de Zuid-Afrikaanse cotonet in 2020 gereduceerd tot sulfoxaflor en acetamiprid, na het verbod op chloorpyrifos-methyl, terwijl de biologische controlemethodes die de overheden momenteel aan het onderzoeken zijn veel twijfels doen rijzen inzake effectiviteit, mogelijkheid tot implantatie en prijskaartje.

“De EU legt een onverzadigbare en suïcidale beperking van actieve stoffen aan de dag zonder daarbij de Europese telers te voorzien van duurzamere alternatieven die economisch haalbaar zijn en waarvan bewezen is dat ze doeltreffend zijn tegen ziekten en plagen”, zo luidt het bij AVA-Asaja.

Oneerlijke concurrentie
"Het is onaanvaardbaar dat de EU dit rampzalige beleid uitstippelt terwijl derde landen zomaar hun citrus naar ons mogen zenden dat behandeld is met actieve stoffen die voor Europese telers verboden zijn”, zegt Cristóbal Aguado, voorzitter van AVA-Asaja.

De organisatie meldt dat de Europese voedselveiligheidswaakhond RASFF de afgelopen twee maanden minstens 15 onderscheppingen heeft gedaan van citruszendingen (mandarijnen, sinaasappelen en citroenen) uit Turkije met chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl. De EU-landen die de gevallen hebben ontdekt, zijn Bulgarije, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Polen.

"De EU blijft de Europese groente- en fruittelers beetje bij beetje verstikken", zegt Aguado. "Ik weet niet wat er nog meer moet gebeuren vooraleer de EU inziet dat er nood is aan een radicale wijziging in het Europese gewasbeschermingsbeleid. Nog meer problemen helpen ons geen stap vooruit, we vragen doeltreffende oplossingen om de plagen en ziekten te kunnen bestrijden."

“En dit houdt noodzakelijkerwijs in dat er rekening moet worden gehouden met wetenschappelijke criteria in plaats van alleen maar uit te gaan van ideologische standpunten. Er moet duidelijk geïnvesteerd worden in onderzoek en de oneerlijke concurrentie uit derde landen moet aan banden worden gelegd", voegt hij eraan toe.

Verliezen
Volgens ramingen van AVA-Asaja zijn de verliezen veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse cotonet na het verbod op de twee actieve stoffen chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl enorm gestegen. “Dit seizoen alleen al loopt het verlies op tot zo’n €150 mln in de citrus- en kakiteelt in de Valenciaanse Gemeenschap", zo heeft de organisatie in een verklaring aangegeven. 

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven