Ronald Bown Fernández, ASOEX (Chili):

"2020 was niet gemakkelijk maar de Chileense fruitsector heeft zich uitstekend weten aan te passen"

De voorzitter van de vereniging van Chileense fruitexporteurs ASOEX, Ronald Bown Fernández, maakt voor de fruitsector de balans op van het voorbije door corona overschaduwde jaar.

"Elk exportseizoen is anders en biedt zowel uitdagingen als kansen voor de fruitsector. Maar het vorige en het huidige seizoen (2019-2020 en 2020-2021) steken er qua moeilijkheidsgraad toch wel bovenuit vanwege de pandemie. Sinds het uitbreken van het coronavirus hebben ons Veiligheidscomité en de Stichting voor de Ontwikkeling van de Fruitteelt (FDF) zich geconcentreerd op het implementeren van veiligheidsprotocollen en preventiemateriaal voor onze werknemers. Daarmee konden we niet alleen de gezondheid van ons personeel waarborgen, maar zorgden we ook voor processen die coronaproof verliepen om de consument veilig voedsel aan te kunnen bieden", zo legt Ronald Bown uit.

Ronald Bown Fernández

De voorzitter betuigt ook zijn dank aan het ministerie van Landbouw en de Dienst Tuinbouw en Veeteelt voor de geleverde bijdrage: "Deze instellingen zijn van fundamenteel belang geweest voor de oogst-, verpakkings- en exportactiviteiten, aangezien het werk van de sector als een essentiële activiteit werd verklaard".

Kansen en uitdagingen van het huidige exportseizoen
"Voor het huidige exportseizoen van vers fruit 2020-2021 benadrukken we dat de Chileense sector zich uitstekend heeft voorbereid om te voldoen aan de eisen van de internationale markten. Toch stellen er zich ook enkele uitdagingen, zoals het gebrek aan personeel in de boomgaarden en pakstations voor de druiven in het noorden van het land en voor de huidige oogst van kersen en blauwe bessen. Het gebrek kan nog nijpender worden eens het steenfruit en de druiven in het midden van Chili aan de beurt komen”, merkt de voorzitter op.

Toch toont Ronald Bown zich optimistisch over het lopende exportseizoen, waarvan hij verwacht dat de volumes ongeveer dezelfde zullen zijn als die van vorig jaar.

"Dit seizoen is er ook reden tot viering, want onze Hass-avocado's hebben toegang gekregen tot de Zuid-Koreaanse en Australische markt en de kersen tot de Vietnamese. Daarnaast heeft de VS onlangs het Systems Approach voor onze blauwe bessen uit de regio’s Ñuble en Biobío goedgekeurd. Binnenkort mogen we het fruit dat zonder gewasbeschermingsmiddelen is geteeld naar de VS exporteren. Dat komt ongetwijfeld onze uitvoer van biologische blauwe bessen ten goede" besluit Ronald Bown.

Voor meer informatie:
ASOEX
www.asoex.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven