AVA-Asaja

Productiekosten mandarijnen liggen al op €0,28 per kilo in Spanje

De Valenciaanse telersvereniging AVA-Asaja vraagt het Spaanse ministerie van Landbouw niet langer om de hete brij heen te draaien met de belofte van steeds meer studies over de waardeketen. “We willen gewoon dat het ministerie voor eens en altijd de hervorming van de ketenwetgeving toepast. Dit betekent de effectieve productiekosten van onze gewassen vast te stellen zodat die gebruikt kunnen worden als officiële basis voor de verkoopcontracten. Alleen op die manier kunnen we vermijden dat de telers onder de kostprijs moet verkopen”, zo luidt het.

Naar aanleiding van een toelichting van de secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw, Fernando Miranda, tijdens de plenaire zitting van het Observatorium voor de Voedselketen, waarin hij zich ertoe verbindt vooruitgang te boeken bij het uitvoeren van studies naar de waardeketen van verschillende voedingsmiddelen, waaronder ook citrus, antwoordt AVA-Asaja met de resultaten van een recent onderzoek. Zo liggen volgens de telersvereniging de gemiddelde productiekosten van citrus in Spanje op €0,23 per kilo voor sinaasappelen (Navelina en Lanelate), €0,28 per kilo voor mandarijnen (clementines) en €0,20 per kilo voor citroenen (Fino en Verna). De studie werd uitgevoerd door de onderzoekers Pedro Caballero en María Ángeles Fernández-Zamudio van het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek (IVIA) en María Dolores de Miguel van de Polytechnische Universiteit van Cartagena. Het rapport met de titel ‘Regressie of continuïteit in de citrussector. Het effect van de productiekosten’ is opgenomen in de monografie ‘Een stappenplan voor de Spaanse citrussector’, gepubliceerd door de landbouwkredietinstelling Cajamar.

“Het ministerie van Landbouw is maar al te goed op de hoogte van ons rentabiliteitsprobleem”, zo zegt de voorzitter van AVA-Asaja, Cristóbal Aguado. “In het Staatsblad is daaromtrent trouwens al zwart op wit een wet verschenen. Het ministerie beschikt ook over recente technische studies over de effectieve kosten van de teelt, maar daar doet het niets mee. Het houdt zich daarentegen op de vlakte en weigert actie te ondernemen, namelijk een kostprijs vast te stellen waaronder het voor opkopers en afzetbedrijven verboden wordt contracten af te sluiten. Zonder fatsoenlijke prijzen zal het areaal onbebouwde velden blijven aangroeien, zullen de milieustrategieën dode letter blijven, omdat we zo een fundamentele sector aan het verliezen zijn die van grote waarde kan zijn voor de zorg voor de natuur, en zal ook onze voedselsoevereiniteit in het gedrang komen, die nochtans, zoals de voorbije maanden duidelijk is geworden, zo belangrijk is.”

“Maar naast het nauwlettend opvolgen van de evolutie van de effectieve productiekosten in elke schakel van de waardeketen, moet het ministerie ook toezien op de uitvoering van de wet en eventuele zwakke punten ervan opsporen en zorgen voor een aanpassing indien nodig”, voegt Aguado eraan toe.

Ten slotte stelt de organisatie haar technische diensten ter beschikking van de telers om hen te adviseren en te helpen bij het melden van mogelijke misbruikpraktijken aan het Agentschap voor Voedselinformatie- en Controle (AICA), een orgaan dat afhankelijk is van het ministerie van Landbouw. Bij misbruiken kan deze dienst dan een onderzoek instellen en sancties opleggen.

 

Voor meer informatie:
AVA-Asaja
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven