Eerste organisatie van pitajatelers in Huelva verdubbelt aantal leden

De teelt van pitaja’s in het Spaanse Huelva begint goed op gang te komen. Alberto Garrocho, voorzitter van de eerste telersvereniging voor pitaja’s in de provincie, legt aan de nieuwsdienst Efe uit dat het ledental twee jaar na de oprichting van de organisatie van 22 tot 52 is opgeklommen. Het totale teeltareaal bedraagt ondertussen ongeveer 20 hectare.

Initiële kost: €60.000 per hectare
De voorzitter vertelt dat er steeds meer telers overgaan tot de aanplant van pitaja’s in de provincie dankzij de relatief lage kosten. “De kost voor de opstart van de teelt op 1 hectare is ongeveer €60.000 als er tweedehandsmateriaal wordt gebruikt, en €90.000 met gloednieuw materiaal."

Garrocho geeft ook aan dat er in Huelva wordt gekozen voor intensieve teelt, in tegenstelling tot in Zuid-Amerika. "De planten hebben een levensduur van 11 of 12 jaar en na 2 jaar zijn ze al productief. Het is ook een product dat al redelijk bekend is op de Europese markten, met een belangrijke marktniche, maar dat momenteel wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika".

“De telers uit Huelva rekenen erop de Europese consument een product aan te kunnen bieden van de hoogste kwaliteit en met een verzendkost die lager ligt dan die van het overzeese importproduct.”

Het fruit wordt vervoerd in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die voor aardbeien, namelijk met een temperatuur in de vrachtwagen van rond de vier graden Celsius. “De pitaja bevat een schat aan voedingswaarden, waaronder antioxidanten, slijmstoffen, ascorbinezuur en fenolen. Het is ook rijk aan vitamine C", besluit Garrocho.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven